Kontroly burčáku zatím vypadají lépe než loni

První kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) týkající se kvality a původu burčáku zatím vypadají lépe než loni. Kontroloři letos odebrali od prodejců 62 vzorků, tedy téměř o třetinu více než loni. „Z tohoto počtu zatím 17 inspektoři vyhodnotili jako vyhovující, tři nevyhovující,“ řekl E15 mluvčí inspekce Michal Spáčil.

V těchto třech případech byl důvodem pochybení zahraniční původ hroznů, takže prodejce měl nápoj označit jako „částečně zkvašený hroznový mošt“ a nikoli „burčák“, který je nutno vyrábět pouze z tuzemských hroznů. „Nicméně letos zatím inspekce nezachytila burčák ředěný vodou. To se však samozřejmě může do konce listopadu ještě změnit. Syntetická barviva jsme také zatím nenalezli,“ podotkl Spáčil. Výsledky jsou zatím jen dílčí, neboť burčáková sezóna končí až posledního listopadu. Inspekce také ještě nezanalyzovala všechny odebrané vzorky.

Převážná většina burčáků kontrolovaných letos i v předchozích letech je ale podle Spáčila v pořádku. Statistiky totiž někdy zkresluje fakt, že poměrně velká část odebraných vzorků se ukáže jako nevyhovující - například loni kontrolou neprošlo 20 vzorků ze 47 odebraných, tedy dvakrát více než o rok dříve. „Vzorky však bývají nejčastěji odebírány tam, kde inspektoři zjistí nedostatky v dokumentaci, burčák je senzoricky nestandardní nebo byly zjištěny problémy v minulosti. Je jasné, že z těchto vzorků bude velká část vykazovat při laboratorním rozboru vady,“ dodal mluvčí.

Loni z výsledků kontrol vyplynulo, že nejčastěji – v deseti případech – ředili prodejci burčák vodou, a to až z 80 procent. Ve stejném počtu případů také prodávali nápoj označený jako burčák, ačkoli to byl částečně zkvašený hroznový mošt, ve dvou případech byl červený burčák přibarven barvivy. Chybujícím prodejcům hrozí pokuty, výjimečně i odebrání živnostenského oprávnění.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info