Souhrn událostí uplynulého dne – 10.11.2011

NKÚ zjistil nedostatky při vyplácení ekologických dotací

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zjistil systémové nedostatky v řízení a kontrole vyplácení dotací určených na zlepšení životního a prostředí a krajiny v rámci Programu rozvoje venkova (PRV). Nedostatky měly, nebo mohly mít vliv na správnost plateb poskytnutých příjemcům, uvedl dnes NKÚ. Kontrolovanými osobami byly ministerstvo zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) a 30 vybraných příjemců dotací. Kontroloři odhalili například nesprávné nastavení sankčních systémů. Nelíbil se jim ani přístup k započítávání výměry takzvaných krajinných prvků, na něž mohou zemědělci pobírat dotace, do plochy půdních bloků a nesprávné stanovení dotací na půdní bloky v některých krajinných územích a zranitelných oblastech.

Kontroly burčáku zatím vypadají lépe než loni

První kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) týkající se kvality a původu burčáku zatím vypadají lépe než loni. Kontroloři letos odebrali od prodejců 62 vzorků, tedy téměř o třetinu více než loni. „Z tohoto počtu zatím 17 inspektoři vyhodnotili jako vyhovující, tři nevyhovující,“ řekl E15 mluvčí inspekce Michal Spáčil. V těchto třech případech byl důvodem pochybení zahraniční původ hroznů, takže prodejce měl nápoj označit jako „částečně zkvašený hroznový mošt“ a nikoli „burčák“, který je nutno vyrábět pouze z tuzemských hroznů. „Nicméně letos zatím inspekce nezachytila burčák ředěný vodou. To se však samozřejmě může do konce listopadu ještě změnit. Syntetická barviva jsme také zatím nenalezli,“ podotkl Spáčil.

Agrofert letos vydělal osm miliard, ale 23,5 miliard dluží

Třetí nejbohatší Čech Andrej Babiš pro týdeník Ekonom exkluzivně rozkryl finanční výsledky svého byznysu. Podnikatel Andrej Babiš vstoupil do české politiky s ostrou protikorupční rétorikou. Přesto se nelze ubránit podezření, že za převtělením tvrdého byznysmena a lobbisty v dobrodince mohou být i ekonomické zájmy. Přestože holding Agrofert, zahrnující už přes dvě stě firem, za devět měsíců letošního roku dosáhl podle Babišových slov zisku osm miliard korun, není v tak skvělé finanční kondici, jak by se z toho čísla dalo usuzovat. Kolos totiž vykazuje také relativně velmi vysoké dluhy, momentálně jde o 23,5 miliardy korun. Kromě ziskových aktivit, je v jeho skupině řada dlouhodobě ztrátových. To se týká třeba celé výroby a zpracování vepřového masa.

Ministr Petr Bendl v Bruselu: Vyjednávání o lepších podmínkách pro naše zemědělce je jednou z mých priorit

Ministr zemědělství Petr Bendl se v Bruselu věnoval prioritním otázkám budoucnosti Společné zemědělské politiky Evropské unie. Zúčastnil se společného setkání zemědělského výboru Evropského parlamentu s ministry zemědělství členských zemí EU a členy Evropské komise, které se konalo 7. listopadu. Společné jednání poslanců s ministry a zástupci Evropské komise v zemědělském výboru Evropského parlamentu jasně ukázalo, že dohoda o budoucí podobě Společné zemědělské politiky (SZP) nebude jednoduchá. Bude i obtížné dosáhnout dohody mezi všemi evropskými institucemi včas před začátkem příštího programovacího období, které začne v lednu 2014.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info