Rychlá metoda stanovení laktózy v mléce

Cílem amerických vědců z Midwest Dairy Foods Research Center dakotské státní univerzity bylo vyvinout novou rychlou metodu pro rutinní měření koncentrace laktózy v mléčných výrobcích. Stávající metody jsou časově náročné, jednotvárné a vyžadují nákladná zařízení a kvalifikované laboranty. Navrhovaná metoda je založená na rychlé hydrolýze laktózy pomocí enzymu laktázy (ß-galaktosidázy) a následném stanovení hladiny vzniklé glukózy pomocí glukometru, jaký běžně používají diabetici po celém světě k individuálnímu monitoringu hladiny krevního cukru. Metoda byla vyvíjena a ověřována v sérii experimentů, které mj. prokázaly, že se jednotlivé glukometry na rozdíl od testovacích proužků navzájem signifikantně neliší. Výsledky měření různých koncentrací laktózy ve vzorcích (1,9 – 6,5 %) pomocí glukometru byly validovány hodnotami získanými HPLC metodou (vysokotlaká kapalinová chromatografie).

Vyvinutá standardizovaná procedura je jednoduchá a rychlá a vyžaduje minimální průpravu, proto by mohla být pro mlékárenský průmysl užitečnou metodou k rychlému stanovení laktózy v mléce a v mléčných výrobcích. Díky nízké jednotkové ceně (na jeden test materiálové náklady ve výši 0,40 USD za testovací proužek a jednorázové náklady na glukometr ve výši přibližně 10 USD) by se mohla stát metodou rutinní analýzy laktózy v mléce v průmyslovém měřítku. Tuto metodu je možné s malými modifikacemi využít i u dalších mléčných výrobků jako jsou sýry nebo syrovátka.

AMANCHARLA, J.K. a METZGER, L.E

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info