Sezona farmářských trhů končí, letos se rozšířily po celé ČR

Letošní sezona farmářských trhů se chýlí ke konci. Na řadě míst již pro letošek s prodejem čerstvého ovoce a zeleniny, vajíček či uzenin od místních řezníků skončili, jinde se však trhy budou konat i v předvánoční období, výjimečně i v zimě, zjistila ČTK v anketě mezi pořadateli trhů. Jejich popularita letos dále rostla rozšířily se prakticky do všech regionů země. Podle Státní veterinární správy (SVS) jich bylo v Česku v polovině října na 150.

"Zájem o trhy na Kulaťáku jednoznačně neupadá, pozorujeme setrvalý stav, a to přes to, že počet trhů v Praze se proti loňsku několikrát znásobil," řekla ČTK Andrea Vodňanská z občanského sdružení Farmářské trhy, které pořádá trhy na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích (mezi pražany přezdívaném Kulaťák), které byly jedněmi s prvních svého druhu v Česku.

Od prvních trhů na jaře 2010 se podle Vodňanské výrazně rozšířila nabídka prodávajících. Největší zájem je však i nadále především o čerstvé ovoce a zeleninu. "To je tradičně největší trhák trhů a sehnat dobré dodavatele je stále ještě trochu oříšek," podotkla. Trhy na Vítězném náměstí budou ve formě adventních trhů obohacených o vánoční sortiment až do 23. prosince. V době největších mrazů se trhy nepořádají.

V Ústeckém kraji sezona trhů končí během listopadu. O uzeniny od místních řezníků nebo vajíčka ale zájemci nepřijdou ani v zimě. Také tam je budou prodávat chovatelé na adventních trzích a poté na masopustních trzích v únoru. Letos měly trhy na severu Čech premiéru. "Loni jsme jen tak zkusmo připravili dvě tři akce v Ústí nad Labem, ale pravidelně jsme začali trhy pořádat až od letošního dubna," přiblížil situaci mluvčí Severočeských farmářských trhů Adam Weber. Nejprve si pro zeleninu a ovoce k pěstitelům chodili lidé ve třech městech, nyní jich je už šest, kromě Ústí nad Labem také v Teplicích, Mostě, Chomutově, Jirkově a Kadani.

Zatímco na většině míst v Libereckém kraji farmářské trhy pro letošek skončily, v Liberci budou pokračovat přes zimu. Jen se z venkovních prostor přestěhovaly pod střechu Obchodního centra Forum. Místo je tam jen pro deset stánků, pro další zájemce slouží venkovní prostor, řekl ČTK ředitel obchodního centra Václav Říčař.

Na farmářských trzích se čas od času objevují také podvodníci, kteří nakoupí zemědělské plodiny ve velkoskladu a pak je vydávají za vlastní výpěstky. Vyloučit to úplně nelze, řekl ČTK pořadatel farmářských trhů v Příbrami Michael Shrbený. Nejlepší kontrolou jsou podle něj zákazníci. Příště si produkty, které jim nechutnaly, nekoupí.

Trhy sice pravidelně kontrolují úředníci, ne všechno ale odhalí. "Stát se může cokoliv. Když budete na poli pěstovat brambory, tak je můžete na trhu prodávat. Ale když další dvě tuny koupíte tamhle v Lipencích (ve velkoskladu), tak kdo vám to prokáže?" namítl Shrbený.

Farmářské trhy obnovují v ČR téměř zaniklou tradici pouličního prodeje potravin. Zájem farmářů a menších výrobců potravin o přímý prodej výrobků roste, protože za ně dostávají lépe zaplaceno a nemusejí se dělit o marži s obchodníky, jejichž podíl na konečné ceně výrobků se podle zemědělců stále zvětšuje. Spotřebitelé pak v neobvyklých způsobech prodeje hledají alternativu k supermarketům, jejichž nabídku někteří z nich kritizují kvůli kvalitě nebo neosobnímu prostředí.

Díky trhům také na řadě míst pravidelně ožívají centra měst, která by jinak o víkendu zůstala pustá. "Staly se (trhy) už součástí života lidí, pro které je to také společenská událost. V sobotu si vyjdou na náměstí, nakoupí, popovídají se známými, jako tomu bývalo kdysi," podotkl Weber.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info