Padrťský rybník se bude odbahňovat

Dolejší padrťský rybník ve středních Brdech je přesně týden bez ryb, protože 8. listopadu začal jeho výlov. Rybník je ale stále i bez vody, zatím se nenapouští. Hořovická divize státního podniku Vojenské lesy a statky bude totiž rybník odbahňovat. Deníku to potvrdil Martin Chytrý, ekonom divize. Hořovice.

„V letošním roce je po výlovu připraveno odbahnění loviště Dolejšího padrťského rybníka, které je již značně zaneseno. Předpokládá se odtěžení minimálně 5000 m3 sedimentu. Dokončení by mělo být na přelomu roku, kdy bude neprodleně zahájeno napouštění rybníka,” upřesnil Chytrý.

Hořovická divize Vojenských lesů a statků spravuje kromě jiných vodních nádrží i některé rybníky v oblasti Brd, z nichž nejvýznamnější jsou právě Hořejší a Dolejší padrťský rybník.

„Rybníky se nacházejí na brdské náhorní plošině v nadmořské výšce zhruba 620 metrů nad mořem a v těchto přírodních podmínkách je výhodný dvouletý cyklus rybářského hospodaření. To znamená, že výlov je střídavě prováděn na obou rybnících. V loňském roce byl výlov prováděn na Hořejším padrťském rybníku, v letošním roce se uskutečnil výlov Dolejšího a to 8. a 9. listopadu,” připomenul Martin Chytrý.

První zátah byl podle Martina Chytrého úspěšný a sliboval velmi dobrý výsledek. Také chladné počasí výlovu přálo. Vylovená ryba byla ihned pro výlovu v kádišti vytříděna a průběžně odvážena do sádek v Mirošově. Tam se prodává přímo zájemcům nebo dodává odběratelům.

Pokud by tedy chtěl někdo skutečně chutnou rybu, protože voda v padrťských rybnících není zatížena žádnou aglomerací, měl by vyrazit do Mirošova.

Padrťské rybníky leží na území Vojenského újezdu Brdy a ministerstvo obrany od 1. června 2008 zpřístupnilo cyklostezku z obce Trokavec kolem vrchu Okrouhlík na hráz Hořejšího padrťského rybníka a odtud do Bukové u Rožmitálu pod Třemšínem nebo na Teslíny.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info