Souhrn událostí uplynulého dne – 14.11.2011

Výhodné spojení prvovýrobce a zpracovatele

V květnu 2011 se vrátila mlékárna ve Velkém Meziříčí opět do rukou zemědělských vlastníků. V Lacrumu Velké Meziříčí tím dochází k mimořádně výhodnému spojení zemědělského prvovýrobce a zpracovatele. Taková spojení úspěšně fungují například v Německu. Pokud je dodavatel mléka zároveň jeho zpracovatelem, je sjednocen společný zájem na kvalitě suroviny - mléka i konečných produktů mlékárny.

Počet lidí pracujících v zemědělství klesl od roku 1948 desetkrát

Počet lidí pracujících v zemědělství klesl od roku 1948 do loňska na desetinu. Zatímco v roce 1948 pracovalo na území Česka, Moravy a Slezska v oboru 1,3 milionu obyvatel, loni to bylo již jen 132.000. Vyplývá to z údajů uvedených v Historické ročence českého zemědělství 1918 - 2010, kterou dnes novinářům představil Český statistický úřad (ČSÚ). V uvedeném období také výrazně klesl podíl žen na zaměstnanosti v oboru. Zatímco před šedesáti lety tvořily ženy nadpoloviční většinu pracovníků v zemědělství, v roce 2010 to byla již jen jedna třetina.

Nesouhlas s agrární reformou

Odezvy na návrh reformy společné zemědělské politiky (SZP), který přednesl počátkem října evropský komisař Dacian Cioloss, jsou vesměs negativní. Česká republika se stala jedním z neformálních lídrů při organizování tlaku na změny v navrženém konceptu. Byl jím předchozí ministr zemědělství Ivan Fuksa, je jím i nový ministr Petr Bendl. Byly a jsou jím i hlavní české nevládní agrární organizace, respekt a autoritu v tomto směru má především Agrární komora ČR.

Ceny kaprů a stromků se v Pardubickém kraji nezmění nebo jen málo

Ceny kaprů ani vánočních stromků se letos v Pardubickém kraji ve srovnání s loňskem nezmění nebo jen minimálně. ČTK to zjistila u velkých producentů ryb a pěstitelů v regionu. Ceny udržuje beze změn poměrně silná konkurence, pro koncového zákazníka je ale mohou podstatně zvýšit obchodníci. Společnost Rybniční hospodářství Lázně Bohdaneč na Pardubicku bude prodávat kilogram kapra první třídy za 75 korun a výběrového kapra za 80 korun, stejně jako v předchozích dvou letech, uvedl Miroslav Středa z obchodního úseku firmy. Firma každoročně prodá před Vánocemi kolem 30 tun výběrových kaprů s váhou nad 2,5 kilogramu a asi deset tun kaprů první třídy od 1,8 do 2,5 kilogramu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info