USA: přímý prodej z farem má hodnotu 4,8 miliardy dolarů

Podle právě zveřejněné zprávy Amerického ministerstva zemědělství dosáhl obrat s „místními potravinami“ 4,8 miliardy dolarů v roce 2008.

Jedná se o výrazně vyšší obrat, než o jakém hovořily předběžné odhady. Podle ministerstva dosáhnou letos prodeje z farem 7 miliard dolarů.

Ačkoli existuje spousta důkazů o tom, že prodej „místních potravin“ v USA roste, nebylo možné přesně určit o kolik vzhledem k tomu, že vláda, podnikatelé, spotřebitelská sdružení a tržiště se liší ve svých definicích „místních potravin“. Zpráva ministerstva zemědělství obsahuje jak přímé prodeje konečnému spotřebiteli z faremních prodejen, stánků či farmářských trhů, tak také prodeje přes zprostředkovatele, jako jsou restaurace a místní prodejny potravin.

Nakupování na farmářských trzích si oblíbila také Michelle Obama.

Ministerstvo zjistilo, že přímý prodej zemědělských produktů konečným spotřebitelům se za poslední dvě desetiletí zdvojnásobil, a to ze 650 milionů na 1,2 miliardy dolarů. Celková suma 4,8 miliardy zahrnuje prodeje přes místní nezávislé restaurace, maloobchodní prodejny a regionální distributory.

Přímému marketingu z farem dominuje ovoce a zelenina. Ačkoli jen 5 procent amerických farem prodává svoji produkci na místních či regionálních trzích, u producentů ovoce, zeleniny a ořechů to je 40 procent.

Počet farem, které prodávají svoji produkci přímo konečným spotřebitelům, se od 90tých let minulého století zvýšil z 86 tisíc na 136 tisíc. Počet farmářských trhů se od roku 1998, kdy jich ministerstvo zemědělství napočítalo 2 756, zvýšil do roku 2009 na celkem 5 274.

Zdroj: Associated Press

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info