Souhrn událostí uplynulého dne – 15.11.2011

Ve Středočeském kraji získali včelaři na dotacích přes 3 mil. Kč

Středočeský kraj poskytl včelařům od roku 2009 více než tři miliony korun. Dotace byly určeny především začínajícím včelařům a také na obnovu starých nevyhovujících úlů. Na krajské peníze za uplynulé tři roky dosáhlo 68 včelařů v regionu. ČTK to řekla Markéta Vítková z tiskového oddělení středočeského hejtmanství. Začínající včelař může kraj každoročně požádat o příspěvek na nákup potřebného včelařského materiálu. Pak si ale musí pořídit alespoň tři nová včelstva. Největší zájem o dotace byl v letošním roce, kdy o ně žádalo 109 chovatelů včel. Uspělo jich ale pouze 18 a rozdělili si 220.000 korun.

Ministr zemědělství Bendl v Bruselu: Požadavek na povinné ozelenění by ubral českým zemědělcům 250 tisíc hektarů zemědělské půdy

Otázka takzvaného ozelenění byla jedním z témat, o kterých včera v Bruselu diskutovala Rada ministrů zemědělství a rybářství Evropské unie. Kromě návrhu reformy Společné zemědělské politiky (SZP) na období po roce 2013 se ministři zemědělství členských zemí EU věnovali i dodržování směrnice o dobrých životních podmínkách nosnic v členských státech s ohledem na zákaz nezdokonalených klecových systémů od 1. ledna 2012. Ministr zemědělství Petr Bendl na zasedání připomněl, že pro Českou republiku je prioritní, aby nová SZP byla transparentní, jednoduchá a hlavně konkurenceschopná. V této souvislosti hovořil o návrhu povinně vyčleňovat 7 % obhospodařovaných pozemků do klidu.

ČR se kvůli novým klecím pro nosnice bojí o budoucnost drůbežářů

Farmáři v řadě zemí Evropské unie nesplní do konce roku podmínky týkající se velikosti a kvality klecí pro nosnice. Česko se kvůli tomu podle ministra zemědělství Petra Bendla bojí možné likvidace českých drůbežářů. Ohrozit by je mohl dovoz levnějších vajec ze zemí, kde normy na rozdíl od Česka neplní. Evropská komise hrozí "hříšníkům" sankcemi. Je ale otázkou, jak moc a kdy zasáhne. Podle komise se problém, že farmáři klece neupraví do souladu s normami unie, bude k termínu počátku roku týkat víc než 51 milionů slepic v nejméně 11 státech z 27 zemí EU. Podle Bendla je neakceptovatelné, že ani za 12 let, co se o tom hovoří, nebyly schopny k požadovaným změnám přistoupit.

Německý agrární export na rekordní úrovni

Německý export zemědělského a potravinářského zboží dosáhl za první pololetí 2011 celkem 27,3 mld. EUR. S 27,3 mld. EUR dosáhl německý export zemědělského a potravinářského zboží v uplynulém pololetí nové nejvyšší úrovně. Export je zhruba o 11,2 % vyšší než ve stejném období loňského roku. Hlavní příčinou tohoto boomu je stoupající tendence exportu do třetích zemí. Vývozy do zemí mimo EU-27 tak stouply o 19,2 % na 6,3 mld. EUR. Mezi nejdůležitější třetí země se řadí Rusko s 907 mil. EUR (+18,6 %), Švýcarsko (+15,1 %) a USA (+27,4 %). Také v Saudské Arábii (+45,4 %) a Norsku (+19,3 %) vykázali konzumenti rostoucí sympatie pro německé potraviny a zemědělské produkty.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info