Včely budou nejspíš umírat dál

Evropský parlament se dnes nedokázal dohodnout na tom, jak uchránit včely před vymíráním. Zemědělský výbor předložil parlamentu návrh usnesení, který v podstatě ignoroval jak návrhy výboru pro životní prostředí, tak aktuální vědecké poznatky v oblasti toxicity pesticidů a jejich účinků na zdraví včel a dalších opylovačů.

Výbor AGRI se však ve své zprávě zaměřil pouze na vzdělávání a informování včelařů, lepší přístup k novým léčivům a účinnější kontrolu nemocí. Český europoslanec RNDr. Pavel Poc proto spolu s dalšími kolegy předložil alternativní návrh, podle kterého měly být některé konkrétní pesticidy a škodlivé vlivy podrobeny dalšímu zkoumání. Alternativní rezoluce ovšem neprošla a návrh zpravodaje zemědělského výboru byl nakonec schválen.

Pavel Poc k tomu dodává: "To, co alternativní rezoluce vyvolala mě utvrzuje v přesvědčení, že jsme někomu ošklivě šlápli na kuří oko. Někomu, kdo o škodlivosti těchto látek velmi dobře ví a rozhodně nechce, aby je někdo podrobněji zkoumal.“

Některé pesticidy jsou v řadě členských států dávno zakázány. Například Francie a Německo zakázaly používání neonikotinoidů již v 90. letech, Itálie v roce 2009.

"Poprask kolem této relativně neškodné zprávy mne přesvědčil, že je nutné se tématem dál zabývat. Podávám nyní interpelaci týkající se některých extrémně jedovatých látek používaných v zemědělství a budu se dále zabývat také neurotoxickými insekticidy a neonikotinoidy. Nejde v tuto chvíli o nějaké chaotické zákazy ale o posouzení dopadu těchto látek na životní prostředí."

Přínos včel pro evropské zemědělství dosahuje podle Evropské komise každý rok 22 miliard eur. Včelařství představuje v EU cca 600 tisíc, v ČR 50 tisíc pracovních míst. Na včelách ovšem nejsou životně závislí pouze jejich chovatelé ale úplně všichni Evropané. Naprostá většina (76 procent) potravin z evropských zdrojů závisí na opylování včelami.

K poškozování zdraví včelstev a úhynům přispívá mnoho faktorů. Mezi nimi jsou například parazité jako roztoč Varroa nebo houba rodu Nosema, některé virové choroby, poškození trávícího traktu pesticidy ze skupiny neonikotinoidů, ochuzení pestrosti zdrojů pylu v důsledku pěstování monokultur nebo také nedostatek vhodných léčiv. Souhra těchto faktorů pak představuje zátěž, kterou již včelstvo nemusí vydržet.

RNDr. Pavel PocPoslanec Evropského parlamentu za ČSSD (S&D)Člen výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI), člen delegace ve Výboru pro parlamentární spolupráci EU-Rusko.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info