Vyšší DPH u potravin přeje náhražkám

Obchodní řetězce tlačí své dodavatele k plošnému zlevnění potravin. Chtějí tak zabránit tomu, aby konečné ceny od ledna kvůli vyšší sazbě DPH vzrostly.

Právě v těchto dnech vyjednává o podobě smluv mezi výrobci a prodejci na příští rok. Ani jedna strana nechce vyjednávání komentovat, ozývá se ale už Potravinářská komora. Ta varuje, že výrobci letos čelí obrovskému tlaku.

"Řetězce po našich členech chtějí plošné desetiprocentní slevy na veškerý sortiment," popisuje mluvčí komory Dana Večeřová. Takové slevy by umožnily obchodníkům bez potíží absorbovat lednové zvýšení daně z přidané hodnoty z deseti na čtrnáct procent, a uchránit tak spotřebitele před zdražením.

Výrobci ale tvrdí, že šetřit už není kde, navíc zatímco ceny potravin stagnují, v posledních letech vzrostly ceny vstupů. Zvýší se tak tlak na další šetření na surovinách, ze kterých jsou potraviny vyrobeny. A to už nyní pro český trh nevychází právě lichotivě. Ze srovnání těch nejlevnějších potravin v jednotlivých kategoriích, které HN provedly v celé střední Evropě, vyplývá, že Češi, Slováci a Poláci nakupují zboží s mnohem větším podílem náhražek, než je zvykem u západních sousedů. A často za ně dokonce zaplatí víc.

"Pokud zákazník preferuje výrobky s určitými přidanými látkami, pak mu je nabídneme. Je to otázka chuťových preferencí každého národa," říká šéf řetězce Spar v Česku Martin Ditmar.

V každém případě v Německu či Rakousku párky a paštiky plné vepřových kůží, kuřecích žaludků a odřezků masa zvaných drůbeží separát nenajdete.

Koncoví zákazníci navíc ošizenou recepturu na své peněžence často nepocítí. Nastavovaná paštika z českého supermarketu totiž vyjde dráž než německá se sedmdesátiprocentním obsahem masa. Nejkvalitnější potraviny z testu HN ve většině případů nevycházely jako nejdražší.

Což neplatí pouze pro masné výrobky. Běžnou praxí jsou jahodové marmelády nastavené jablky nebo kečupy s mizivým procentem rajčat. O cenách zde platí totéž, co u paštik a párků. A pokud už je kvalita dražší, jsou rozdíly v cenách v řádech haléřů.

Kvalita potravin v Česku

Náhražky

Uzeniny a paštiky pro trhy v postkomunistických zemích jsou nastavovány vepřovými kůžemi a drůbežím separátem. V Německu a v Rakousku se náhražky neobjevují.

Ceny

Nižší kvalita potravin v Česku, na Slovensku a v Polsku často neznamená i nižší cenu. Kvalitní potraviny stojí většinou stejně nebo jsou dražší v řádu haléřů.

Nová jména

Jahodová marmeláda se stala ovocnou směsí "Jahůdka", ve které je stejný podíl jahod a jablek. Kečup s devítiprocentním obsahem rajčat je kečupová omáčka.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info