S ministrem Bendlem na farmách členů Asociace

V pátek 11. listopadu navštívil ministr zemědělství Petr Bendl tři farmy členů ASZ na Plzeňsku a Berounsku. Během neformálního setkání, jehož se zúčastnilo také několik dalších aktivních členů Asociace, se ministr zajímal o názory sedláků například na evropskou dotační politiku, celkovou koncepci zemědělství, na stav myslivosti, byrokracii a na další konkrétní problémy z praktického života zemědělců.

První zastávkou na trase byla farma předsedy ASZ Plzeň Františka Janka. Ten měl ještě nedávno chov prasat, nyní už se zabývá pouze rostlinnou výrobou na zhruba 500 hektarech půdy. Doprovodnou aktivitou je také starost o osmihektarový rybník a nejstarší člen rodiny se dále zabývá produkcí medu od 40 včelstev.

Zajímavá byla i návštěva u dalšího plzeňského člena, pana Jiřího Stupky, který hospodaří ve Strašicích nedaleko Rokycan. Ten se zabývá chovem červenostrakatého skotu. Produkce mléka je zde na vysoké úrovni, zrekonstruovaná stáj je vybavena dojícími roboty a ekonomika chovu vychází velmi dobře. Sto čtyřicet hektarů, které k farmě patří, jsou pouze zdrojem krmiva pro skot.

Po obědě na ranči pana Opatrného v Hořovicích, kde si pan ministr se zájmem prohlédl chov asi 140 koní, se pokračovalo do Hatí na farmu rodiny Linhartových. Farma, která uspěla v loňském ročníku soutěže o Farmu roku, je také producentem mléka. Dojnice jsou umístěny v nedávno postavené stáji, opět vybavené dvěma dojícími roboty. K bývalému areálu JZD, který se postupně Linhartovi snaží „zlidštit“, patří přes 500 hektarů půdy.

Veronika Kutilová, kancelář ASZ ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info