Etické aspekty porážek březích jalovic a ochrana zdraví spotřebitelů

Aktuální německý výzkum prokázal, že maso a tuk z jalovic poražených ve vyšším stádiu březosti může obsahovat až 10x více 17-beta estradiolu a progesteronu v porovnání s jalovými plemenicemi.

Bezpečnost potravinového řetězce v EU je v rámci koncepce „farm-to-fork“ nepřímo ovlivňována zaváděním standardů ochrany užitkových zvířat. Harmonizovaná legislativa EU zahrnuje řadu problémů týkajících se bezpečnosti potravin a dobrých životních podmínek zvířat, explicitně formulované ustanovení, které by upravovalo porážky březích užitkových zvířat, však stále chybí a to jak na úrovni EU, tak i na národních úrovních. Podle názoru Evropské komise je tomu tak proto, že k porážce březích zvířat dochází jen ojediněle.

První šetření vědců z univerzity v Lipsku ale ukázala, že je v členských zemích EU v době porážky březích až 10 % jalovic. Prevalence dat zjištěných v EU je srovnatelná s hodnotami v USA a Asii. Cílem německé studie proto bylo rozšířit objem dat o prevalenci poražených březích jalovic v zemi a stanovení koncentrace steroidních hormonů (progesteron, 17-beta estradiol) v jejich tkáních (maso a tuk) v různých stádiích březosti pro posouzení alimentárního expozičního rizika reziduí pohlavních hormonů u spotřebitelů.

Při zjišťování prevalence porážených březích jalovic byly sledovány i parametry relevantní z hlediska ochrany zvířat při transportu, porážce a také informace o osudu plodů popř. nenarozených telat. Ke stanovení hladiny pohlavních hormonů byla použita modifikovaná radioimunoizotopová metoda (RIA). Získané výsledky byly validovány paralelně prováděnou metodou UPLC (hmotnostně spektrometrická detekce).

Byly shromažďovány a vyhodnocovány zpětné vazby z 53 porážkových kapacit. Více než 50 % těchto zařízení uvedlo, že pravidelně provádějí porážku březích jalovic. Maximální podíl březích jalovic z celkového množství porážených jedinců samičího pohlaví činil přibližně 15 %. Průměrně bylo březích 9,6 % ze všech porážených plemenic (medián 7,1 %). Více než 90 % březích plemenic bylo poraženo v průběhu posledních dvou trimestrů březosti. Koncentrace 17-beta estradiolu (E2) a progesteronu (P4) ve svalové tkáni 45 březích jalovic byla vyšší v porovnání s nebřezími jalovicemi. Vzestup steroidních hormonů ve svalové tkáni a v tuku březích plemenic byl sledován především na konci druhého trimestru. Některá zvířata v posledním trimestru gravidity vykazovala až 5,2x vyšší hladinu E2, nejsilnějšího přírodního estrogenu, a 1,6x zvýšenou hladinu P4 ve svalovině; hodnoty hormonů v tuku byly ještě 1,9x vyšší v porovnání s hodnotami naměřenými ve svalovině. V případě P4 se jednalo dokonce o 6,4násobné zvýšení hladiny.

Protože nelze úplně vyloučit spotřební scénář (worst case), kdy si např. rodina nebo skupina osob koupí velkou část hovězího trupu pro účely domácí zpracování a následně po dlouhé období konzumuje maso kontaminované steroidními hormony, bude nutné do budoucna vyhodnotit na základě aktualizovaných a maximálního objemu dostupných dat reálná expoziční rizika u různých skupin obyvatelstva a v případě odlišných stravovacích zvyklostí.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info