Biotrh ve Velké Británii mírně poklesl

V roce 2010 Velká Británie zaznamenala obrat s bioprodukty ve výši dvou mld. EUR.

2 mld. EUR představují úbytek 5,9 procenta oproti předchozímu roku (Organic Market Report britské organizace Soil Association). Příčiny snížené poptávky jsou omezená nabídka biopotravin v regálech supermarketů a znejistění obyvatelstva v důsledku hospodářské situace v zemi.

Obrat s biopotravinami je ve Velké Británii tradičně silně závislý na konvenčním maloobchodě. Tam se prodá 72 procent produktů v biokvalitě. Specializovaný maloobchod, který v dobách krize může lépe mobilizovat své věrné zákazníky, není ve Velké Británii tak silně zastoupen. Biosupermarkety, které v Německu, Francii a Itálii pohánějí vývoj, na ostrově téměř neexistují. Přesto však Soil Association zjistila známky pozitivního vývoje: Obrat s hovězím biomasem, dětskou výživou a ekotextiliemi v roce 2011 výrazně stoupl.

Ekologicky obhospodařovaných ploch ve Velké Británii ubylo o 0,6 procenta, jejich výměra koncem roku 2010 činila necelých 740 000 hektarů. To nicméně odpovídá 4,2 procenta zemědělsky využívaných ploch.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info