Zemědělství zoufale chybějí mladí

Počet lidí pracujících v zemědělství klesl od roku 1948 do loňska na desetinu. Zatímco v roce 1948 pracovalo na území Čech, Moravy a Slezska v oboru 1,3 milionu obyvatel, loni to bylo již jen 132 000.

Vyplývá to z údajů uvedených v Historické ročence českého zemědělství 1918 - 2010, kterou představil Český statistický úřad (ČSÚ).

V uvedeném období také výrazně klesl podíl žen na zaměstnanosti v oboru. Zatímco před šedesáti lety tvořily ženy nadpoloviční většinu pracovníků v zemědělství, v roce 2010 to byla již jen jedna třetina.

Kromě přirozeného procesu automatizace, kdy lidské ruce nahrazuje technika, je důvodem snižování počtu zemědělců především dlouhodobý celkový pokles zemědělské výroby.

Dalším ze statistiky patrným trendem posledních let je stárnutí zemědělské populace. Zatímco před deseti lety bylo starších 65 let jen jedno procento zaměstnanců v zemědělství, loni to bylo již takřka šest procent.

Zemědělci upozorňují také na nízké mzdy v oboru, v němž průměrný plat dosahuje zhruba jen tří čtvrtin průměru národního hospodářství. To je podle nich jedním z hlavních důvodů, proč mladí lidé nemají příliš zájmu v oboru pracovat.

Společnost mladých agrárníků (SMA) nedávno upozornila, že problém stárnutí zemědělců je problémem celé Evropy. Dvě třetiny zemědělců v Evropě jsou dnes starší 50 let, mladých ve věku pod 35 roků je pouze šest procent evropských farmářů.

Věk zemědělců se přitom zvyšuje a hrozí, že za dvacet let nebude nikdo, kdo by v zemědělství pracoval.

»Nejen Česká republika, ale celá Evropa se potýká se zoufalým nedostatkem mladých zemědělců. Začátky jsou velmi riskantní a podnikání v zemědělství je považované za nevýdělečné. Je nejvyšší čas s tím něco udělat,« uvedl v polovině října prezident SMA Petr Mareš.

Dodejme, že pokles počtu pracujících v zemědělství a jejich stárnutí se negativně projevuje také ve stavu venkova. Některé okrajové regiony se vylidňují, a pokud zde není turisticky atraktivní terén, doslova živoří.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info