Souhrn událostí uplynulých dní – 18.-20.11.2011

Do řetězců se vrátil český česnek, lidé si rádi připlatí

První obchodní řetězce zařadily do své nabídky tuzemský česnek, aby vyšly vstříc rostoucí poptávce po této tradiční zelenině. Ještě letos na jaře bylo takřka nemožné český česnek v obchodech sehnat, jelikož tuzemští pěstitelé v předchozích letech kvůli levným dovozům ze zahraničí od pěstování česneku upustili. Český česnek je v obchodech dvakrát dražší než čínský. Český česnek od října prodávají například supermarkety Billa, které dosud prodávaly pouze česnek dovážený ze zahraničí.

Cukr oslabil na více jak sedmitýdenní minimum

Sedmým dnem pokračuje v oslabování na burze ICE Futures U.S. nejaktivnější futures kontrakt na surový cukr. Hlavní příčinou jsou známky rostoucí nabídky v době, kdy poptávka po zmíněné pochutině klesá. Podle nezávislých odhadů převýší objem nabídky celosvětovou poptávku v marketingovém roce, jež začal minulý měsíc, až o 5 miliónů metrických tun. Kvůli vyšší domácí produkci zrušil například Pákistán plány na import 100 tisíc tun cukru.

Biotrh ve Velké Británii mírně poklesl

V roce 2010 Velká Británie zaznamenala obrat s bioprodukty ve výši dvou mld. EUR. 2 mld. EUR představují úbytek 5,9 procenta oproti předchozímu roku (Organic Market Report britské organizace Soil Association). Příčiny snížené poptávky jsou omezená nabídka biopotravin v regálech supermarketů a znejistění obyvatelstva v důsledku hospodářské situace v zemi. Obrat s biopotravinami je ve Velké Británii tradičně silně závislý na konvenčním maloobchodě.

Zemědělství zoufale chybějí mladí

Počet lidí pracujících v zemědělství klesl od roku 1948 do loňska na desetinu. Zatímco v roce 1948 pracovalo na území Čech, Moravy a Slezska v oboru 1,3 milionu obyvatel, loni to bylo již jen 132 000. Vyplývá to z údajů uvedených v Historické ročence českého zemědělství 1918 - 2010, kterou představil Český statistický úřad (ČSÚ). V uvedeném období také výrazně klesl podíl žen na zaměstnanosti v oboru. Zatímco před šedesáti lety tvořily ženy nadpoloviční většinu pracovníků v zemědělství, v roce 2010 to byla již jen jedna třetina.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info