Výzkum nejlepších opylovačů pro černý rybíz

Pokusy vědců z britské výzkumné organizace East Malling Research (EMR) odhalily, že volně žijící samotářské včely a čmeláci jsou klíčoví pro vysoce výnosné sklizně černého rybízu a větší a uniformnější velikost bobulí.

Bylo zjištěno že to je obzvláště významné ve špatném počasí. Ale na devíti zkoumaných plantážích nebyly zjištěny včely opylující květy a ty proto hrají malou úlohu v opylování černého rybízu.

Tým EMR vedený entomologem pěstuje odrůdy černého rybízu Ben Gairn a Ben Hope v řadě klecí dlouhých 12 m a monitoruje míry úspěšnosti různých přirozených opylovačů.

Výsledky jsou jasné, řekl vedoucí týmu. Jen s našimi volně žijícími včelovitými jsme dosáhli maximálního opylení v teplém slunném počasí v pokusech s odrůdou Ben Gairn.

V roce pokusů odrůda Ben Hope kvetla později, během období špatného počasí s nízkými teplotami a srážkami 10 – 15 mm.

Nasazení plodů černého rybízu bylo až o 40 % nižší v opylovaných keřích bez krytu ve srovnání s těmi, které byly doplněny čmeláčími hnízdními budkami. To proto, že špatné počasí činí volně žijící včelovité méně aktivními.

Studie má doposud identifikovaných 13 druhů včelovitých shánějících pyl a nektar na černém rybízu.

Výzkumníci se nyní snaží prosadit metodické pokyny sestavené tak, aby pomáhaly pěstitelům černého rybízu a jiného ovoce maximalizovat úroveň opylování tím, že budou rozvíjet dobrá místní přirozená prostředí pro dříve podceňované volně žijící včelovité.

Dobrý management lokální biologické diverzity a rozsáhlejší životní prostředí pro opylovače plus promyšlené používání pesticidů by mohlo potvrdit rozdíly v úrovni opylování a kvalitě sklizně. Dobré opylení vede k dobře tvarovanému, vysoce kvalitním plodům, což musí být cílem každého pěstitele.

Pokusy s černým rybízem financované ministerstvem DEFRA, společností GlaxoSmithKline a dalšími průmyslovými partnery výzkumníkům sdělily velmi mnoho o opylování. Ale také otevřely nové oblasti vědeckých výzev.

Horticulture Week, 2011, 30 September, s. 34

http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info