Afričtí zemědělci na farmách členů Asociace

Regiony ASZ Trutnov, Náchodsko a Rychnov nad Kněžnou přijaly v druhé polovině října (20. a 21.10. 2011) prostřednictvím svých členů dva návštěvníky ze západoafrického státu Burkina Faso. Akci, která měla oběma stranám přinést možnost nahlédnout do způsobu hospodaření v zcela odlišných klimatických, ekonomických, ale i kulturních podmínkách, zorganizovala společnost Glopolis spolu s Asociací soukromého zemědělství ČR.

První prohlídku své farmy připravila rodina Mejsnarových (farma roku 2010) z Kunčic nad Labem na Trutnovsku. Mejsnarovi návštěvníkům nejprve ukázali mlékárnu, popsali systém výroby a distribuce mléčných výrobků a také důvody, které je vedli k tomu, že se rozhodli věnovat nejen zemědělské prvovýrobě, ale i zpracování svých produktů. Velmi přátelské přijetí motivovalo africké návštěvníky k diskusi a zájmu o celý komplex farmy. Po mlékárně následovala prohlídka kravína a zemědělské techniky v Klášterské Lhotě.

Dalším navštíveným hospodářstvím byla farma Basařových z Prosečného (také region ASZ Trutnov). Hosté se velmi zajímali o motivy výměny chovu mléčného skotu za masný, ale největší debatu vyvolala bioplynová stanice, kterou Basařovi provozují. Podstatnou otázkou pro návštěvníky bylo, zda jdou bioplynky využít i v menším měřítku, tedy v jejich podmínkách a jak pan Basař uvedl, pravděpodobně to možné je, protože společnost, která realizovala jejich projekt, stavěla i menší v Africe.

Po této prohlídce se skupina návštěvníků přesunula do Slavětína nad Metují, na farmu rodiny Daškových (farma roku 2009), kde byla v rodinném penzionu připravena večeře, diskuse s členy ASZ regionu Náchodsko a také projekce fotografií z běžného života v Burkina Faso.

Diskuse, která byla hlavní částí programu, začala představením všech zúčastněných. Členové ASZ Náchodsko nastínili podmínky hospodaření v ČR a paní Marie Therés se představila jako předsedkyně sdružení, které tvoří dvacet žen. Společně obdělávajících jeden hektar půdy, který pro účely pěstování prosa, čiroku a luštěnin na prodej poskytla právě ona. Všechny ženy tomuto projektu věnují dva dny v týdnu. Přesto, že ženy v Burkina Faso půdu vlastnit nemohou, Marie Therés jako vdova zdědila po manželovi velmi slušnou výměru tří hektarů. Z toho dva obdělává její rodina pro svou obživu (uživí 10 lidí – sebe, 4 děti a 5 neteří). Její další činnost se soustřeďuje na centrum, kde se věnuje výuce dívek – především výuce šití.

Druhý návštěvník, novinář, který se věnuje zvláště problematice zemědělství, přiblížil životní podmínky v jejich zemi. Z 15 mil. obyvatel je 8 mil. zemědělců (což je asi 80% rodin), dalších 5 milionů obyvatel Burkina Faso pracuje na území Pobřeží Slonoviny na kakaových a kávových plantážích. V zemi se nachází 60 etnických skupin, tedy 60 kultur a jazyků, ale úředním jazykem je pouze francouzština (Burkina Faso byla francouzskou kolonií). Půda je rodinám přerozdělována podle počtu osob a kvůli vysoké zalidněnosti není jednoduché půdu získat. Daně zemědělci neplatí, protože nemají z čeho je platit, většina produkce je určena na jejich obživu – platí se daň za techniku, což je v jejich případě např. vozík. Při výměně informací jsme se také dozvěděli, že v zemi mají všichni volební právo, ale zájem o politiku je velmi malý. Naopak obyvatelé afrického kontinentu se velmi zajímali o vývoj naší země po roce 1948, ale i po roce 1989 a to nejen v oblasti zemědělství. Nejvíce ale návštěvníky zaujalo, že čeští zemědělci neživí svou produkcí své rodiny, ale potraviny nakupují v obchodech.

Další den byla na programu prohlídka farmy Daškových. Pan Dašek a pan Tláskal z ASZ Náchodsko přiblížili technologii pěstování a posklizňové úpravy Ostropestřce mariánského a řepy, ukázali návštěvě stádo jelenů, zajistili návštěvu u místního včelaře a provedli návštěvníky po klasické české vesnici.

Celkově čtvrtá prohlídka, farmy pana Davida Smetany v Hradci Králové (ASZ Rychnov nad Kněžnou), přivedla návštěvníky na hospodářství, jenž se zabývá pěstováním zelí, dýní a další zeleniny. Delegaci zaujalo především pěstování cibule a prodej krouhaného zelí přímo ze dvora, ale také výměra farmy. Pan Smetana však návštěvníkům vysvětlil rozdíly v pěstování obilí a zeleniny v podmínkách České republiky. Na africkém kontinentě se totiž o tak markantní rozdíly nejedná.

Vzhledem k tomu, že i naši farmáři získali spoustu zajímavých informací o velmi rozdílném způsobu hospodaření, věříme, že návštěva byla přínosná pro obě zúčastněné strany a děkujeme zástupcům regionů za přátelské a obětavé přijetí návštěvníků a nezištné zapojení do tohoto mezinárodního projektu.

Jana Breburdová, kancelář ASZ ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info