Výzkum brambor resistentních vůči drátovcům

Američtí výzkumníci se snaží vyšlechtit brambory resistentní vůči drátovcům a to způsobem nalezení genetické resistence.

Poškození žírem drátovci je snadné zjistit, říká Rich Novy, genetik rostlin z americké Agentury pro zemědělský výzkum ARS (Agricultural Research Service). Poškození drátovci – larvami brouků kovaříků připomínají perforování způsobené hřebíčkem na povrchu bramborových hlíz a to je činí méně přitažlivé pro použití pro přímý konzum nebo zpracovatelský trh.

Ačkoli jsou proti drátovcům na bramborách k dispozici insekticidy na základě organofosfátů nebo karbamátů, pokračující registrace některých z těchto insekticidů v USA je nejistá, říká Rich Novy, pracovník výzkumné jednotky ARS Small Grains and Potato Germplasm Research Unit v Aberdeen ve státě Idaho. Navíc, tyto chemikálie ne vždy eliminují tyto malé hnědavě oranžové škůdce, kteří jako larvy mohou přežívat v půdě po dobu 5 let, dokud se z nich nevylíhnou dospělí kovaříci.

Po několik posledních let zkoumali američtí výzkumníci z ARS university v Idaho řešení tohoto problému po stránce genetické resistence. Zaměřili pozornost zvláště na dva plané příbuzné kulturních brambor získané z Chile a Bolívie: Solanum berthaultii a Solanum etuberosum. Při převzetí podnětů z předešlých studií ukazujících, že plané brambory jsou resistentní vůči mandelince bramborové a mšici broskvoňové (Myzus persicae), dvěma různorodým škůdcům, se výzkumníci rozhodli postavit rostliny do zápasu rovněž proti hladovým drátovcům.

Nejdříve tým křížil zárodečnou plazmu původem z planých brambor s kulturní odrůdou a pak vyselektoval 15 špičkově výkonných rostlin z tří generací potomstva. Další krok výzkumníků byl vysázet linie potomstva, zvané „šlechtitelské klony“ do polních pozemků napadených drátovci v jižním Idaho a porovnat poškození žírem, které utrpěly s poškozením sousedních řádků brambor odrůdy Russet Burbank ošetřených nebo neošetřených insekticidem obecně používaným pro potlačování drátovců.

Jak výzkumníci doufali, resistentním klonům se dařilo stejně – a někdy lépe, než bramborům odrůdy Russet Burbank ošetřeným insekticidem.

V současnosti není mechanismus resistence vůči drátovcům zatím určen, ale může se vztahovat ke glykoalkaloidům. Tyto přirozeně se vyskytující se chemické látky v hlízách bramboru jsou známy tím, že odpuzují některé hmyzí škůdce. Celková koncentrace glykoalkaloidů v mnoha z resistentních klonech je na úrovni vhodné pro lidskou konzumaci, což může otevřít dveře jejich používání ve vývoji komerčních odrůd resistentních vůči drátovcům.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info