Nové klece pro nosnice ohrožují budoucnost drůbežářů

Česko se bojí možné likvidace našich drůbežářů. Ohrozit by je mohl dovoz levnějších vajec ze zemí, které na rozdíl od Česka neplní podmínky týkající se velikosti a kvality klecí pro nosnice.Evropská komise hrozí "hříšníkům" sankcemi. Je ale otázkou, jak moc a kdy zasáhne.

Problém, že farmáři klece neupraví do souladu s normami unie, se bude k termínu počátku roku týkat nejméně 11 států z 27 zemí EU. Česká republika je zemí, která dodržela všechna pravidla, ale pro naše drůbežáře to znamenalo nové výdaje, tudíž složitou návratnost.Ceny vajec tam, kde se zlepšila pohoda zvířat, budou samozřejmě vyšší než tam, kde ke změně nedošlo. Komisař Dacian Ciolos Čechy i další země ujistil, že se chystá "hříšníky" trestat. Český ministr ale dodal, že prý i komise připouští, že to nemusí být hned tak evidentní. Nelze prý nutit zemědělce k tomu vejce vyhazovat.

Většina českých farmářů už pravidla pro zlepšení životních podmínek nosnic, která začnou platit od počátku roku a na nichž se unie dohodla již v roce 1999 zavedla, což pro ně ale znamenalo jisté investice. Jenže zemědělci v několika státech unie termín s velkou pravděpodobností nestihnou. Mezi těmito zeměmi je třeba Belgie, Francie, Španělsko, Rumunsko i sousední Polsko.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info