V Ostravě se představí oceněné regionální potraviny Moravskoslezského kraje

Celkem osm zemědělských produktů uspělo v Moravskoslezském kraji ve druhém ročníku projektu Regionální potravina, který na podporu místních výrobců pořádá Ministerstvo zemědělství. Představení vítězných produktů, mezi nimi například Trefilovy masopustní klobásy nebo originálního medového vína Medovinka, se uskutečnilo na ostravském Gastro festivalu. Oceněným regionálním potravinám je věnována speciální expozice. Veřejnost bude mít také možnost vítězné produkty ochutnat nebo si je zakoupit.

„Podpora regionálních potravin patří mezi mé priority. Jsem rád, že se soutěž Regionální potravina tak rychle ujala a získává stále větší význam při informování spotřebitelů o tom, jaké kvalitní produkty od menších výrobců vznikají přímo v jejich kraji. A tím samozřejmě podporujeme právě i malé výrobce, kteří si třeba nemohou dovolit nějakou masivní reklamní kampaň,“ říká ministr zemědělství Petr Bendl.

Aby se výrobci mohli ucházet o ocenění Regionální potravina, musejí splňovat řadu podmínek, které zaručí, že jde skutečně o potravinu z dané lokality. „Výrobce musí doložit, že produkt byl vyroben tradičním způsobem na území Moravskoslezského kraje a že minimálně 70 % surovin je z daného regionu, případně tuzemského původu. Až poté se hodnotí samotná kvalita a chuť produktu,“ vysvětluje Martin Štěpánek z Odboru potravinářské výroby a legislativy Ministerstva zemědělství. „Spotřebitel tak má jistotu, že pokud zakoupí potravinu s logem Regionální potravina, získá to nejlepší z lokální produkce,“ dodává.

Speciální expozice projektu Regionální potravina bude veřejnosti přístupná v průběhu Gastro festivalu ve dnech 24. až 26. listopadu na ostravském výstavišti Černá louka.

O letošním ročníku soutěže Regionální potravina

V soutěži Ministerstva zemědělství letos uspělo 99 výrobků, které získaly právo užívat po čtyři roky logo Regionální potravina. Letošní ročník byl teprve druhý, přesto ukázal, že zájem o prestižní logo stoupá. Výrobci a zemědělci mohli své produkty přihlásit do dvou kategorií masných a dvou kategorií mléčných výrobků, mezi pekařské či cukrářské výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce a zeleninu a další produkty v kategorii ostatní.

V letošním roce byly v rámci Moravskoslezského kraje oceněny následující produkty:

Trefilova masopustní klobása (výrobce: Vladimír Hájek – H+H; kategorie: masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas)

Minisalámky (výrobce: Beskydské uzeniny, a. s.; kategorie: masné výrobky trvanlivé)

Čerstvé mléko plnotučné 3,5% (výrobce: EKOMILK, s. r. o., kategorie: Mléčné výrobky ostatní)

Pečené mrkvánky (výrobce: Beskyd Fryčovice, a. s.; kategorie: Pekařské výrobky včetně těstovin)

Porubská pusinka (výrobce: GAMYS s.r.o.; kategorie: Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek)

Medovinka – Originál (výrobce: Jankar Profi s. r. o.; kategorie: Alkoholické a nealkoholické nápoje – s výjimkou vína)

Otické kysané zelí červen (výrobce: ZP Otice, a.s.; kategorie: Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě)

Pšeničná mouka hladká Speciál 00 Extra – světlá (výrobce: Mlýn Herber s. r. o.; kategorie: Ostatní)

Kateřina Böhmová

ředitelka Odboru komunikace MZe

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info