Strategie proti ztrátě půdy

Rakouský Spolkový úřad pro životní prostředí vypracoval z pověření Evropské komise aktuální studii o zastavění půdy. Zpráva obsahuje doporučení, jak zredukovat pokračující zástavbu půdy v EU a omezit dopady.

Mezi lety 1990 a 2000 v členských státech EU denně ubylo kolem 275 ha půdy. V posledních letech zaznamenali experti mírné zlepšení (272 ha/den). Polovina ploch je trvale zastavěna, většinou nepropustným materiálem jako je asfalt nebo beton. Mezi lety 2000 a 2006 vzrostl podíl takto zpevněné plochy v EU o 3 %‚ v některých zemích dokonce až o 15 %. Zejména v Nizozemsku, Portugalsku, Irsku, na Kypru a ve Španělsku došlo v letech 2000–2006 k mimořádně vysokému nárůstu zastavěné půdy. V Rakousku je zastavěním půdy postiženo zejména západní Štýrsko. Experti Spolkového úřadu pro životní prostředí doporučují tři strategie, které pomohou problém vyřešit:

· omezit zastavění půdy lepším územním plánováním, orientovaným na ochranu půdy;

· učinit opatření k používání propustných povrchů namísto asfaltu a betonu a k ozelenění střech;

· zavést vyrovnávací opatření formou plateb nebo sanace zastavěných ploch.

Studie nyní slouží jako podklad pro pracovní skupinu EU. Na konci roku zveřejní Komise EU technický dokument o zastavění půdy, který bude sloužit národním, regionálním a lokálním úřadům jako pokyn k omezování zastavění půdy a zmenšování jeho dopadů.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info