Úroda chmele letos klesla o pětinu, přesto je ho nadbytek

V Česku se letos urodilo 6250 tun chmele, což bylo oproti loňské rekordní produkci o pětinu méně, řekl dnes novinářům výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Zhruba 80 procent úrody podle něj směřuje na export. Chmelaři přitom již dříve uvedli, že především díky stagnující výrobě tuzemských pivovarů a rostoucí oblibě levných supermarketových značek piv až jednu pětinu chmele nechají na chmelnicích, protože se ji ani nevyplatí sklízet.

Podle Veselého tuzemské pivovary v letošním roce nakoupily od pěstitelů chmel za 400 milionů korun. Chmel je pro Česko tradiční vývozní komoditou. Nejvýznamnějšími odběrateli jsou dlouhodobě zejména Japonci. Situace s nadúrodou chmele se podle Veselého v Česku opakuje každých 40 let. "V roce 1931, 1971 a 2011 byla obrovská nadúroda chmele," podotkl.

Letošní slušná úroda a zejména dobrá úroda z minulých let se podle dřívějších vyjádření chmelařům paradoxně vymstily; pivovary mají zásoby ještě z loňska a navíc počítaly s lepšími prodeji. Pěstitelé měli dopředu nasmlouvané dodávky na zhruba 5000 tun chmele.

Na chmelnicích se už od jara dělala úsporná opatření, která měla nadprodukci zabránit, stejně ale nepomohla. Celková sklizňová plocha českých chmelnic se už na jaře zmenšila na 4632 hektarů, což je meziročně o 578 hektarů méně.

Českým chmelařům dělá starosti především levné pivo z dovozu. "Ty velké řetězce si nechávají vyrábět hlavně v Polsku piva pod vlastní značkou. Dokud to bylo 200.000 hektolitrů ročně, bylo to ještě v pohodě, ale on už je to skoro milion hektolitrů ročně," řekl ČTK v září jednatel Chmelařského institutu Jiří Kořen. "To chmelení, které je tam použito, je mnohem menší, navíc z levných a méně kvalitních chmelů," dodal. I proto prý počítá, že produkce chmele v Česku v příštích letech asi sotva poroste.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info