COPA/COGECA a její předsedové zdůraznili potřebu zachovat evropské zemědělství konkurenceschopné

Prezidenti COPA/COGECA v rámci hlavní diskuze, kterou organizoval EP a která byla zaměřena na budoucnost SZP, zdůraznili ve svých vystoupeních nutnost posílení konkurenceschopnosti a produktivity evropského zemědělství a zpracovatelského průmyslu z důvodů rostoucí světové poptávky po potravinách a nutnosti přispět k ekonomickému růstu a zaměstnanosti v rámci EU.

Na jednání zdůraznil prezident COPA pan Gerd Sonnleitner:“Dosažení růstu je v současnosti důležitější, než kdykoliv jindy tomu v Evropě bylo. Sektor zemědělské výroby zaměstnává asi 40 milionů lidí. Minulý týden již členové G-20, včetně zástupců EU, požadovali zvýšení zemědělské produkce a výroby s cílem zabezpečit dodávky potravin a posílit ekonomický růst. To je důvod, proč nás znepokojuje návrh EK, který se týká dalšího „ozelenění“ SZP, zejména její plán na zavedení 7% půdy ladem za účelem ekologie+ tedy zrušení výroby na této rozloze. Má toto opatření skutečně smysl v době, kdy G-20 požaduje a volá po zvýšení zemědělské produkce? Další takové omezení farmářů bez jakýchkoliv recipročních výhod jednoduše pouze zvýší administrativní náklady a sníží konkurenční postavení evropského zemědělského a potravinářského sektoru. To je důvod, pro jsme pro zelený růst s nástroji, které podpoří ochranu životního prostředí a současně zachovají produkci a konkurenceschopnost zemědělců v EU. Návrhy na zastropování, nebo na stanovení horního stropu v rámci přímých plateb u velkých podniků, jsou ničím jiným než další penalizací konkurenceschopnosti“.

Prezident COGECA pan Paolo Bruni současně zdůraznil, že každé šesté pracovní místi v EU je závislé na zemědělské výrobě a je základem vitality a konkurence schopnosti ekonomiky v tomto výrobním sektoru. „ produktivita stále klesá, zejména na orné půdě. Pouze s dostatečnou finanční podporou zaměřenou na nové technologie a inovace lze dosáhnout řešení tohoto problému a vývoj zvrátit se současným snížením tlaku na využívání přírodních zdrojů a zlepšením efektivity jejich využívání. Zde hrají velmi důležitou roli zemědělská družstva. Je nutno posílit roli a postavení sdružení výrobců, a tak posílit postavení zemědělců v rámci potravinového řetězce a reagovat na rostoucí světovou poptávku po potravinách. Je důležité, aby pravidla hospodářské soutěže byla nastavena tak, aby odpovídala potřebám těchto organizací a sdružením, jako jsou družstva a výrobní organizace umožnila jejich další rozšiřování a růst“.

Svoje vystoupení zakončil slovy:“ Budoucí SZP se musí zaměřit na zlepšení ekonomické výkonnosti zemědělských rodin a zemědělských družstev, aby tyto subjekty dosáhly vyššího zisku z trhu, měly zajištěny stabilní a spravedlivé příjmy a současně byly schopny zabezpečit trh kvalitními a nutričně hodnotnými výrobky“.

Na konci diskuze, poděkovali oba prezidenti poslancům EP za zorganizování výše uvedené debaty, která přispěla k vyšší kvalitě dialogu mezi zemědělskými organizacemi k budoucnosti SZP.

A. Cheesley, tisková mluvčí C/C

Přeložil: Ing. Miroslav Louma, 24.11.2011

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info