Souhrn událostí uplynulého dne – 24.11.2011

COPA/COGECA a její předsedové zdůraznili potřebu zachovat evropské zemědělství konkurenceschopné

Prezidenti COPA/COGECA v rámci hlavní diskuze, kterou organizoval EP a která byla zaměřena na budoucnost SZP, zdůraznili ve svých vystoupeních nutnost posílení konkurenceschopnosti a produktivity evropského zemědělství a zpracovatelského průmyslu z důvodů rostoucí světové poptávky po potravinách a nutnosti přispět k ekonomickému růstu a zaměstnanosti v rámci EU. Na jednání zdůraznil prezident COPA pan Gerd Sonnleitner:“Dosažení růstu je v současnosti důležitější, než kdykoliv jindy tomu v Evropě bylo. Sektor zemědělské výroby zaměstnává asi 40 milionů lidí. Minulý týden již členové G-20, včetně zástupců EU, požadovali zvýšení zemědělské produkce a výroby s cílem zabezpečit dodávky potravin a posílit ekonomický růst.

V Libereckém kraji končí výroba v poslední velké mlékárně

V poslední velké mlékárně v Libereckém kraji končí výroba. Mlékárna Příšovice přestala od farmářů nakupovat mléko a vlastníci - pražská společnost Plastcom - žádají soud o vyhlášení úpadku. ČTK to zjistila v insolvenčním rejstříku. Závazky mlékárny mnohonásobně převyšují hodnotu majetku společnosti, dodavatelům firma dluží bezmála 74 milionů korun a své závazky není schopna splácet, uvádí v insolvenčním návrhu předseda představenstva Plastcomu Jan Chroustovský.

Ministr Petr Bendl schválil sazby pro národní doplňkové platby k přímým podporám (Top-Up) pro rok 2011

Celkem půjde v roce 2011 do českého zemědělství prostřednictvím národních doplňkových plateb 1 284 306 921 korun. Ministr Petr Bendl dnes podepsal výši sazeb pro jednotlivé sektory. Peníze z národních doplňkových plateb podpoří citlivé sektory: chmel, brambory pro výrobu škrobu, přežvýkavce, krávy bez tržní produkce mléka, ovce a kozy.

Zemědělské odbory chtějí v příštím roce růst mezd o 3,8 pct

Zemědělské odbory požadují, aby mzdové tarify v oboru v příštím roce rostly v průměru o 3,83 procenta, řekl dnes ČTK předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek. Odboráři zároveň chtějí navýšení minimálního příspěvku na penzijní připojištění ze současných 250 na 500 korun. Středeční převzetí požadavku odborů ČTK potvrdil předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Obě strany by se měly k prvnímu jednání o návrhu sejít do dvou týdnů. "My nejsme toho názoru, že inflace bude minimální, jak nám vzkazuje pan premiér do jednoho procenta," zdůvodnil požadavek odborů Dufek. "My si myslíme, že v oblasti životních nákladů se růst vyšplhá přes 3,5 procenta," podotkl Dufek s tím, že má na mysli růst nezbytných výdajů za teplo, elektřinu, jídlo či nákladů na bydlení, ne průměrnou inflaci.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info