Moskva chce reaktivovat radioaktivně zamořené zemědělské plochy

Plán dekontaminace dříve zemědělsky využívaných ploch je součástí vládního programu pro ruské zemědělství v letech 2013 až 2020; na jeho realizaci je plánováno 240 mil. EUR.

Ruské ministerstvo zemědělství plánuje reaktivovat zemědělské plochy, které byly v důsledku černobylské atomové katastrofy v roce 1986 radioaktivně zamořeny, a znovu umožnit jejich zemědělské využívání, jak uvedla informační služba marker.ru minulý týden v Moskvě.

Záměr je součástí vládního programu pro ruské zemědělství v letech 2013 až 2020 vypracovaného agrárním rezortem, pro který je v přepočtu vyčleněno téměř 120 mld. EUR. Z této celkové částky je na dekontaminaci dříve zemědělsky využívaných ploch plánováno 240 mil. EUR. Akce se týká 1,4 mil. ha zemědělských ploch v západoruských oblastech Brjanská, Kalužská, Orelská a Tulská a měla by probíhat sedm let.

Vedoucí ruské pobočky organizace Greenpeace Vladimir Čuprov varuje, že i po dekontaminaci půdy zůstane zbytkové riziko, co se týče produkce zdravých rostlin. Čuprov navrhuje dvě opatření k sanaci zamořené půdy, a to intenzivní vápnění a hlubokou orbu až do hloubky 0,5 metru. Oba způsoby jsou však velmi drahé.

Po explozi atomového reaktoru v Černobylu, která byla způsobena závažným porušením bezpečnostních předpisů při riskantní simulaci výpadku elektřiny, bylo na západě Ruska zhruba 380 mil. ha půdy kontaminováno radioaktivním cesiem. V radioaktivně zamořených vesnicích žije v současné době přibližně 1,5 mil. obyvatel.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info