Souhrn událostí uplynulých dní – 25.-27.11.2011

V zemědělství na Vysočině budou chybět agronomové a zootechnici

Na farmách tradičně zemědělské Vysočiny budou v nejbližších letech chybět odborníci - hlavně agronomové, zootechnici a mechanizátoři. Hodně lidí na těchto pozicích se blíží důchodovému věku. Zatím to vypadá tak, že je nebude mít kdo nahradit, řekli zemědělští odborníci, které dnes oslovila ČTK. Podle šetření Agrocenzus byla loni ze zhruba 15.000 stálých pracovníků v zemědělství na Vysočině bezmála čtvrtina ve věku 55 a starších. Naopak do 24 let jich bylo necelých šest procent.

Kvalita králičího masa

Z hlediska získání králičího masa optimální kvality je ideální domácí chov králíků s následným vyzráním a kulinářským zpracováním v čerstvém stavu. Tradiční drobnochovatelská výroba králičího masa je na Slovensku postupně doplňovaná produkcí z intenzivních chovů brojlerových králíků. Králičí maso nemá ve svém konzumním použití žádné omezení. Díky vysoké stravitelnosti, nízkému obsahu cholesterolu a tuku je vhodné zejména jako zdroj plnohodnotné výživy pro lidi v pokročilém věku a pro rekonvalescenty.

Nový systém administrace SZIF Žádostí o dotace šetří čas i peníze

Státní zemědělský intervenční fond, úspěšně zavedl a ověřil nový systém administrace Žádostí o dotace, který byl zkušebně zaveden u dvou opatření 13. kola a plošně aplikován u všech opatření I. a III. osy PRV v rámci 14. kola příjmu žádostí. Nový systém administrace spočívá v  principu, kdy na základě finančních prostředků alokovaných na dotační opatření a preferenčních bodů, které získají jednotlivé žádosti, se sestaví seznam doporučených projektů a projektů „náhradníků“. Teprve tito žadatelé, kteří mají reálnou šanci na úspěch přidělení požadované dotace, jsou vyzvání k tomu, aby  předložily potřebné dokumenty (přílohy k Žádosti o dotaci).

EU zpřísňuje podmínky pro dovozy rýže z Číny

Výrobky z rýže dovážené z Číny budou přísněji kontrolovány na příměsi v EU nepovolených GMO. Výrobky z rýže budou při dovozu z Číny do EU až do dalšího rozhodnutí přísněji kontrolovány. Důvodem jsou případy příměsí v Evropě nepovolených geneticky modifikovaných organismů (GMO). Jak oznámily unijní úřady, rozsah kontaminace není znám. V EU zatím není povolena GM rýže ani jedné linie, a to ani jako potravina ani jako krmivo. Podle Komise trvá riziko další kontaminace. Dovozy musí být testovány až na 26 různých GMO.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info