Souhrn událostí uplynulého dne – 29.11.2011

Falšované džemy z Polska

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zachytili v tržní síti dva polské džemy, které obsahovaly výrazně méně ovoce, než bylo deklarováno na obalu. Ve vzorku Danish Choice JAHODOVÝ DŽEM, (340 g, DMT 20.06.2013) bylo rozborem zjištěn pouze 22,4% podílu jahod, přestože obal sliboval zákazníkům 40%. Výrobek STOVIT Výběrový Meruňkový dia džem Premium (220 g, DMT 06/05/2012, šarže L11 126) na tom nebyl o mnoho lépe. Zatímco polský výrobce uváděl padesátiprocentní podíl meruněk, reálně tvořily meruňky pouze 38,1% obsahu.

Obohacené klecové systémy pro chov drůbeže přinesou zdražení českých vajec

Od roku 2012 budou muset být klasické klece nahrazeny tzv. obohacenými. To jistě přináší vyšší standart a komfort pro drůbež, ale i vyšší náklady spojené s jejich chovem. Zákaz klasických klecí vyplývá ze směrnice Rady 74/1999 EK, kterou se stanoví minimální standardy na ochranu nosnic. Na rozdíl od některých chovatelů z několika zemí EU, chovatelé nosnic České republiky ustanovení plně akceptují a od 1. ledna 2012 budou chovat nosnice pouze v systémech respektujících uvedená nařízení.

Bendl začíná měnit náměstky

Nástup nového ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) přináší první změnu náměstka. K poslednímu listopadu končí dosavadní komoditní náměstek Karel Tureček. Od prosince pak na ministerstvo nastupuje jako náměstek pro výzkumné ústavy a enviromentální politiku Jiří Mach nominovaný VV. Deníku E15 to řekl ministr zemědělství Petr Bendl. Částečně se změní i náplň dosavadního náměstka pro zemědělskou a rybářskou politiku EU Juraje Chmiela, pod nějž přejde část komoditní agendy náměstka Turečka.

Lesy Slovenské republiky odvedou 20 mil. eur do státního rozpočtu

Mimořádný odvod slovenských státních lesů do státního rozpočtu ve výši 20 mil. eur má pokrýt výdaje Ministerstva zemědělství a rozvoje venkova SR. Slovenský ministr zemědělství Zsolt Simon totiž požádal o navýšení rozpočtové kapitoly ministerstva. Podnik přitom ke konci roku očekává zisk přibližně 10 mil. eur. Lesy SR tedy budou muset najít možnosti, jak získat přibližně 10 mil. eur. Podnik bude muset učinit výrazné škrty ve výdajích. Pro agenturu SITA to uvedl tiskový mluvčí Lesů SR, Vlastimil Rezek.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info