Bendlův blízký spolupracovník míří do vedení Lesů ČR

Novým správním ředitelem státního podniku Lesy České republiky (LČR) bude právník Pavel Škvára, který patří k nejbližším spolupracovníkům ministra zemědělství Petra Bendla (ODS). Škvára by se prý měl funkce ujmout v pondělí.

Podle týdeníku Ekonom Škvára patří do okruhu lidí, kteří mají velmi blízko k vlivnému pražskému lobbistovi Ivu Rittigovi. LČR patří asi polovina lesů v zemi a do konce září vytvořily zisk pět miliard korun.

Funkce správního ředitele LČR nebyla obsazena od září 2009, kdy místo po půlročním působení opustil Tomáš Dzik. Kompetence správního ředitele si mezi sebe rozdělili generální ředitel LČR a další odborní ředitelé.

Podle týdeníku Ekonom je funkce správního ředitele tradičně pokládána za klíčovou a údajně také za určitý předstupeň k funkci generálního ředitele. I nynější generální ředitel Svatopluk Sýkora začínal ve státním podniku jako správní ředitel.

Škvára podle týdeníku úzce spolupracoval s Bendlem již v době, kdy řídil ministerstvo dopravy. Škvára tam byl náměstkem, posléze našel uplatnění ve Správě státních hmotných rezerv. Po nedávném nástupu Bendla do resortu zemědělství přešel s ním a začal řídit jeho ministerský kabinet, uvedl týdeník.

LČR nyní řeší obří tendr na lesnické práce a prodej dřeva od ledna 2012. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ho v říjnu pozastavil. LČR se proti tomu odvolaly. Hospodaření a tendry Lesů ČR by chtěla ve sněmovně projednat opoziční ČSSD, kterou v tom podporuje i KSČM. Vládní koalice ale nedávno návrh socialistů na mimořádnou schůzi k situaci v LČR odmítla.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info