Souhrn událostí uplynulého dne – 30.11.2011

Vakcinovat proti bluetongue je možné již jen do 31. 1. 2012

Státní veterinární správa ruší mimořádná veterinární opatření označená jako nařízení Státní veterinární správy č. j. SVS/2267/2011 ze dne 28. 4. 2011 z toho důvodu, že byla ČR ozdravena od katarální horečky ovcí a na celém území republiky se ruší uzavřené pásmo. To znamená, že nařízení o Mimořádných veterinárních opatřeních, vydané SVS dne 28. 11. 2011 nabývá platnosti a účinnosti dne 29. 11. vyvěšením na úřední desce Ministerstva zemědělství. Nařízení bylo též zveřejněno v Českém rozhlase a na jeho webových stránkách, samozřejmě taktéž na webových stránkách Státní veterinární správy, www.svscr.cz.

Schodek agrárního obchodu za devět měsíců vzrostl na 27 mld.Kč

Schodek agrárního zahraničního obchodu za tři čtvrtletí vzrostl meziročně o 1,5 miliardy na 26,7 miliardy Kč, vyplývá z celní statistiky Českého statistického úřadu (ČSÚ), kterou ČTK poskytl Zemědělský svaz ČR. Svaz odhaduje, že za celý letošní rok obchod se zemědělskými výrobky, potravinami, nápoji a tabákovými výrobky skončí deficitem kolem 34 miliardy Kč, což by byl výsledek srovnatelný s rekordním schodkem z roku 2006. Za prvních devět měsíců letošního roku agrární vývoz dosáhl hodnoty 86,8 miliard korun, meziročně o 9,5 miliardy Kč vyšší. Výrazněji však rostl dovoz, který se zvýšil o desetinu a jeho hodnota přesáhla 113 miliard Kč.

SZPI kontrolovala kvalitu salámů Vysočina

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ověřovala v rámci cílené kontrolní akce jakost trvanlivých masných výrobky, uváděných na trh pod názvem salám „Vysočina“. Kontrola se týkala jakosti salámů různých výrobců, vzorky byly odebrány v sedmi provozovnách obchodních řetězců v Jihomoravském kraji. Z celkem 10 odebraných vzorků jich 5 nevyhovělo požadavkům stanoveným příslušnou vyhláškou. Čtyři vzorky salámu vykazovaly přítomnost kostní drti, což indikuje použití strojně odděleného masa (separátu). To je však pro výrobky prodávané jako salám „Vysočina“ nepřípustné.

Část Babišových firem koupili makléři z Cyrrusu

Když přede dvěma lety antimonopolní úřad povolil Andreji Babišovi a jeho Agrofert Holdingu koupit největšího rivala v oboru, Agropol Jiřího Malúše, musel Babiš podle nařízení úřadu odprodat sedm firem v pěti krajích z portfolia obou hlavních aktérů transakce. Kdo firmy odkoupil, nebylo dosud známo. Prostřednictvím Agro Teplice se jejich majitelem stala možná překvapivě společnost Cyrrus Agro, dcera významné tuzemské makléřské a analytické firmy, která do té doby v zemědělství nepodnikala, zjistil nyní deník E15. Podle Andreje Babiše byl Cyrrus Agro jediný reálný kupec, který vzešel z půlročního prodejního procesu. Akviziční poradce tehdy oslovil 16 strategických a šest finančních potenciálních zájemců.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info