Kolik krmiva by měly přijímat jalovice?

Jalovice masných plemen nemusí mít zajištěn neomezený přístup ke krmivu, tím je možné od odstavu do prvního zapuštění ušetřit až 20 % krmiva, jak prokázali vědci ze State University of Montana v rámci dvouleté studie. Restringovaná krmná dávka neovlivnila negativně vývoj budoucích plemenic.

Do studie se zapojilo 32 kříženek plemen angus (50 %), charolais (25 %) a tarentais (25 %). Jalovice byly rozděleny do dvou skupin a byla hodnocena dvě období – od odstavu do 7 měsíců věků a do prvního zapuštění ve věku 14 až 16 měsíců. Jalovice z první skupiny dostávaly krmivo ad libitum. V ostatních skupinách byla dávka krmiva snížena na 80 %. Jalovice s neomezeným přístupem ke krmivu rostly rychleji než zvířata s omezenou krmou dávkou, ale ta zase využila přijaté krmivo mnohem efektivněji.

Specialista na chov masného skotu John Paterson z Department of Animal and Range Sciences State University of Montana k tomu uvedl, že majitelé feedlotů byli překvapeni, že jejich jalovice musejí dosáhnout při prvním zapouštění 65 % velikosti těla. Podle výsledků aktuálních studií ale jalovicím postačuje při prvním zapuštění dosáhnout pouze 55 % jejich finální velikosti a hmotnosti.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info