Omezení frekvence napájení telat mléčným nápojem

Napájení telat mléčnou krmnou náhražkou pouze jedenkrát denně je podle britských vědců výhodné nejenom z hlediska úspory pracovních nákladů.

Podle zjištění britských vědců z Harper Adams University College je možné ušetřit v odchovu telat pracovní náklady na jedno tele ve výši 11 €, pokud se zredukuje počet napájení mlékem pouze na jedenkrát denně. Předností této krmné techniky je podle britských vědců především rychlejší adaptace telat na příjem pevných krmiv, dřívější odstav (o 1,9 dne) a vyšší hmotnost telat (o 3,6 kg) v porovnání s telaty krmenými mlékem dvakrát denně.

Telata se odstavovala v okamžiku, když dokázala přijmout tři po sobě následující dny 1,2 kg koncentrovaných krmiv. U jedenkrát napájených telat se odstav uskutečnil ve stáří 27,3 dne, u telat napájených 2 x denně mlékem to bylo ve věku 29,2 dne. Vědci rozdělili telata čistokrevných holštýnů a kříženců holštýna do dvou skupin. Každá skupina dostávala celkem 600 g mléčné krmné náhražky na ksu a den a k tomu jadrné krmivo pro odstavená telata, slámu a vodu. Telata byla do experimentu zařazena v průměrném věku 20 dní. Každé z telat ze skupiny konzumující 3 l MKN v jediné dávce zkonzumovala v průměru o 11,5 kg jádra navíc, čímž stouply náklady na krmení na přibližně 5 €/kus. Ale protože na konci pokusného období byla těžší než telata z kontrolní skupiny, byly celkové náklady na kilogram živé hmotnosti nižší o 5,4 ct/kg. Jedenkrát napájená skupina telat kromě toho méně trpěla výskytem průjmových onemocnění a měla lépe vyvinutý bachor.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info