Češi loni omezili spotřebu potravin, alkoholu i cigaret

Obyvatelé Česka loni omezili spotřebu většiny potravin. Jedli méně masa, mléčných výrobků, ovoce i zeleniny. Snížila se také spotřeba alkoholu a cigaret. Mezi nečetné výjimky, jejichž průměrná spotřeba rostla, patřily brambory, oleje a tuky, zveřejnil dnes na svých internetových stránkách Český statistický úřad. Podle výrobců potravin i obchodníků lidé na potravinách šetřili v důsledku ekonomické krize.

Například průměrná spotřeba masa klesla meziročně o 3,5 procenta na 75,9 kilogramu na osobu a rok. Snížila se zejména spotřeba drůbežího masa, která byla meziročně nižší o 14 procent a dosáhla 21,4 kilogramu na osobu a rok. Pokles byl do určité míry kompenzován zvýšením spotřeby vepřového o 0,7 kilogramu na 41,6 kg na osobu. Jedlo se také méně ryb než v roce 2009.

Mléka a mléčných výrobků loni lidé snědli o 2,3 procenta méně než v roce 2009, když jejich průměrná spotřeba dosáhla 237 kilogramů na hlavu. Spotřeba ovoce klesla o sedm procent na 84 kilogramů a zeleniny o dvě procenta na 80 kilogramů. Spotřeba brambor stoupla proti předchozímu roku o 3,7 procenta na 67,3 kg. Spotřeba olejů a tuků se zvýšila o necelá dvě procenta na 26 kilogramů na osobu.

"Z uvedených statistických údajů je zřejmé, že již v roce 2010 se začaly na spotřebě potravin v ČR projevovat nákupy v zahraničí, kdy díky obchodní politice řetězců v ČR, roste počet spotřebitelů, zejména z příhraničních oblastí, kteří preferují nákup v sousedních zemích," řekla ČTK mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. Podle potravinářů pokles spotřeby potravin v letošním roce ještě zrychlil. Jejich výrobci prý za první pololetí letošního roku hlásí v průměru desetiprocentní snížení obratu. Potravináři se obávají, že pokles prodeje potravin dále prohloubí na leden plánované zvýšení DPH.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka dnes ČTK řekl, že snížení spotřeby potravin obchodníci pocítili na svých tržbách. "Bylo to znát hlavně ve větších prodejnách, jako jsou supermarkety. U některých obchodních řetězců byl pokles opravdu razantní," uvedl Juračka, podle kterého snížení spotřeby odpovídá poklesu maloobchodního obratu prodejen nabízejících potraviny.

Lidé omezili také pití alkoholických nápojů. Jejich průměrná spotřeba vyjádřená v hodnotě čistého lihu se meziročně snížila o 5,5 procenta vlivem spotřeby lihovin a piva, naopak u vína konzumace vzrostla. Průměrná spotřeba cigaret na osobu loni klesla o 43 kusů na 2028.

Podle údajů uvedených ve Zprávě o stavu zemědělství za rok 2010 spotřeba potravin v Česku vyjádřená ve stálých cenách loni meziročně klesla o 1,6 procenta. Lidé za ně vlivem růstu spotřebitelských cen zaplatili v průměru 22.500 korun na hlavu, tedy o 278 Kč více než v roce 2009.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info