Agrofert je na vrcholu, vydělá 8 miliard. Podívejte se, kam sahá Babišovo impérium

Miliardář Andrej Babiš se octl na vrcholu kariéry. Jeho impérium Agrofert vykáže rekordní výsledky, letošní zisk se bude pohybovat kolem osmi miliard korun. "Letošní rok je výjimečný, ale konjunktura končí. Napřesrok se dostaneme k normálu minulých let. A končíme s expanzí," říká Babiš.

Budování jedné z největších kapitálových skupin v Česku je u konce. Zemědělsko-potravinářsko-chemický holding Agrofert Andreje Babiše, který od svého založení v roce 1993 každoročně bobtnal o další nakupované společnosti, by se už neměl podobným tempem zvětšovat.

"Budeme investovat v jednotlivých firmách, s velkými akvizicemi dál nepočítám," říká Babiš o svém uskupení více než dvou set firem, jež za první tři čtvrtletí roku vykázaly zisk zhruba osmi miliard při tržbách 131 miliard korun.

Recese se vrací

Důvodů k pozastavení osmnáctileté expanze má Babiš víc. Agrofert letos sice vykáže rekordní výsledky, vstupuje ale do těžkého období. Konjunktura v chemickém průmyslu, který je tahounem Babišových zisků, končí.

"Už od října začaly zisky padat, v některých oborech už máme ztráty. Začal padat automobilový průmysl, stavebnictví, a to se vždy s několikaměsíčním posunem promítá do chemie," říká Babiš. Už poslední čtvrtletí roku bude v Agrofertu slabší, takže se celoroční zisk nebude moc lišit od výsledků za devět měsíců.

8 miliard korun činí zisk Babišovy skupiny (nekonsolidovaný) za první tři čtvrtletí roku 2011.

Babiš se teď chce v Agrofertu soustředit hlavně na úspory. "Máme velké rezervy v synergiích, v kvalitě manažerů, v nákladovosti. Chceme zjednodušovat řízení, spojovat některé firmy, vytvářet personální unie, hledat mladé schopné lidi. Prostě dosud jsme dělali expanzi, teď budeme víc času věnovat skupině," říká.

Konec expanze ale pro Babiše může být i nutností, kterou tak jako tak musí přijmout. Jeho impérium se dostává na samou hranici únosnou pro antimonopolní úřad.

Pro český stát je příliš velký

Už když Babiš kupoval před třemi lety od Jana Malúše skupinu Agropol s devíti agrocentry a čtyřmi závody na zpracování masa, Úřad na ochranu hospodářské soutěže mu převzetí holdingu se čtrnáctimiliardovým ročním obratem povolil jen pod podmínkou, že prodá sedm podniků zemědělského zásobování a nákupu v pěti krajích (převzala je společnost Cyrrus Agro, dcera makléřské firmy Cyrrus).

Teď leží už několik měsíců na ÚOHS žádost o povolení fúze Babišových pekáren Penam s českou pekárenskou dvojkou United Bakeries. Řízení se protahuje a není jisté, zda koupě dostane zelenou.

"Hodláme využít celou pětiměsíční zákonnou lhůtu a pořádně analyzovat ekonomické dopady," řekl HN jeden z úředníků ÚOHS, který nechtěl být jmenován.

Po spojení Penamu s United Bakeries by u nás vzniklo uskupení s třicetiaž čtyřicetiprocentním podílem na trhu, což je podle antimonopolních specialistů síla, jež by už možná mohla být zneužita. Zvlášť když už v roce 2004 dal ÚOHS oběma zmíněným firmám, tehdy ještě pod různými vlastníky, stomilionovou pokutu za vytvoření pekárenského kartelu.

Nové obory? Žádná sláva

Teoreticky má Babiš jedinou možnost růstu, která by nemusela antimonopolním úředníkům vadit: může atakovat nové sektory a napojovat je na svůj řetězec firem, budovaný "od vidlí po vidličku". S tím ale zatím nemá dobrou zkušenost.

Letos na jaře vstoupil do nového podnikání, když koupil od podnikatele Tomáše Nebeského majoritu v dřevařské skupině Wotan Forest a krátce poté další firmu z branže - Uniles. Není to krok zcela mimo jeho linii. Lesnictví, jež je stejně jako zemědělství producentem biomasy, souvisí s obory, v nichž je Agrofert již činný - tedy hlavně se zelenou energetikou.

Skupina Agrofert vlastní pět bioplynových stanic na výrobu elektřiny a další dvě plánuje. Průnik do dřevařství ale Babiš popisuje spíš jako využití nahodilé příležitosti. "Nevím, jestli to nebyla chyba. Je to divný byznys, těžká branže." Dřevařské firmy jsou závislé na zakázkách od státních Lesů ČR, a letos je většina z nich ztrátová.

Budoucnost je nejistá - antimonopolní úřad pozastavil rozdělování zakázek Lesů na příští rok a dřevaři netuší, kolik práce a za jakých podmínek budou od ledna mít. "Já jsem dlouhodobý investor, můžu ten byznys i chvíli dotovat, uvidíme, jak se bude vyvíjet. Ale to, jak je dnes nastavený, je nenormální. Nakupovat další firmy z oboru je teď, dokud se pravidla neznormalizují, riskantní," říká Babiš.

Medicína bez plánů na zisk

Ještě do jednoho nového oboru letos Babiš investuje - do zdravotnictví. Vedle centrály Agrofertu v Praze na Chodově vybudoval Centrum pohybové medicíny, jež povede známý fyzioterapeut Pavel Kolář. Klinika za více než 300 milionů korun, jejíž součástí je i tenisový klub, byla právě dokončena.

V provozu už je restaurace v přízemí, ordinace začnou fungovat po Novém roce. "Tohle ale není byznys, jen čistá charita," zdůrazňuje Babiš. "Berte to tak, že jiní mají letadla nebo jachty, já podobné nemovitostí." Babiš už dříve nainvestoval stamiliony korun do přestavby sokolovny v Průhonicích na elegantní sportovní centrum či do kongresového centra Farma Čapí hnízdo. Nemovitosti, jež slouží také veřejnosti, Babiš nepovažuje za běžný byznys Agrofertu.

"Mám klacky pod nohama"

Miliardář, který se letos razantně pustil do politiky - založil "občanské hnutí" ANO 2011 - teď začíná budovat výkonný aparát své iniciativy a pracovat na programu, aby ANO mohlo vstoupit za dva roky do volebního klání. Vedle toho má však ještě jeden podnikatelský plán: chce vlastní vlivné médium. Přiznal už, že přispěl na vznik zpravodajského serveru Česká pozice a jednal o koupi televize Barrandov a časopisu Euro.

"Nedohodli jsme se," krčí rameny. Má prý vlastní mediální projekt, mluvit o něm ale nechce. Vyloučil, že usiluje o některou z volných televizních licencí, na informace je však skoupý. Nechce říct ani to, zda usiluje o koupi některého z fungujících titulů na mediálním trhu, či zda chystá vlastní původní projekt. "Uvažujeme o určité kombinaci. Ale nechci o tom mluvit v situaci, kdy mi tu všichni házejí klacky pod nohy."

Řídit firmy bude dál

Babiš dnes věnuje většinu svého času hnutí ANO, jehož filozofii staví na boji proti korupci. Zaskočilo ho prý, jaká vlna kritiky se vůči němu zvedla a zlobí se, jak kriticky se o něm píše - vzdát se ale nehodlá. Tvrdí, že média proti němu vedou cílenou, kýmsi objednanou kampaň. Dojde-li v rozhovoru na toto téma, působí až paranoidně.

Ale nehodlá se vzdát. I když se do politiky vrhl s vervou, odchod z byznysu prý neplánuje. "Chovám se teď v Agrofertu jako normální akcionář. Nedělám výkonný management. Ale to neznamená, že Agrofert neřídím. To se dá dělat z auta, z náměstí, odkudkoliv. Těžko najdete někoho, kdo má víc energie než Babiš."

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info