Souhrn událostí uplynulého dne – 5.12.2011

Na český trh se dostal rakouský sýr s obsahem listerií

Na českém trhu se objevil sýr od rakouského výrobce, který údajně obsahoval zdraví nebezpečné bakterie listerie. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. Zásilka podle něj byla určena pro obchodní řetězec Spar Česká obchodní společnost. SVS se informaci dnes dozvěděla z unijního systému rychlého varování (RASFF). Je pravděpodobné, že se výrobek již dostal do tržní sítě, uvedl Duben s tím, že veterináři zahajují případ vyšetřovat. ČTK shání vyjádření Sparu.

Konference OSN o klimatu vstupuje do druhé fáze

Po týdnu debat převážně technického rázu vstupuje v jihoafrickém Durbanu do druhé fáze mezinárodní konference OSN o změnách klimatu. Přibližně 130 ministrů a několik hlav států by do pátku mělo najít shodu nad podobou globální dohody po vypršení Kjótského protokolu o snižování emisí skleníkových plynů v roce 2012. Na podporu "klimatické spravedlnosti" v Durbanu o víkendu manifestovaly tisíce lidí. Kjótský protokol z roku 1997 zavázal 35 vyspělých zemí snížit do roku 2012 exhalace skleníkových plynů o pět procent pod úroveň roku 1990. Protokol ale nikdy nepodepsaly Spojené státy a dokument se nevztahoval ani na velké rozvíjející se ekonomiky, jakými jsou kupříkladu Čína a Indie.

Ceny potravin příští rok vzrostou zřejmě o 10 procent

Potraviny v Česku příští rok podraží až o deset procent. Shodují se na tom potravinářské firmy i obchodníci. Důvodem je nejen lednové zvýšení sazby daně z přidané hodnoty, ale také rostoucí náklady obchodníků i výrobců potravin například na dopravu zboží či energie. Ceny potravin se na pultech tuzemských obchodů zvyšují už letos, přičemž Češi jejich spotřebu omezují. "Na začátek příštího roku se koncentruje soubor několika nepříznivých vlivů, takže očekávám do konce prvního pololetí příštího roku meziroční nárůst cen potravin o pět až deset procent," řekl ČTK prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka, podle kterého ceny potravin žene vzhůru slábnoucí koruna, zvýšení dolní sazby DPH z nynějších deseti na 14 procent, rostoucí ceny komodit na zahraničních trzích, zdražování dopravy i energie.

Na trhu jsou zdraví nebezpečné ovesné vločky z Německa

Německé ovesné vločky Nordwaldtaler, které se prodávají i v Česku, jsou zdraví nebezpečné. Obsahují totiž nadměrné množství mykotoxinu deoxynivalenolu, který u konzumentů může vyvolávat zvracení a nechutenství. Výrobek nyní se na příkaz Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) stahuje z prodeje. Podle SZPI vločky prodával obchodní řetězec Lidl. "Společnosti bylo jako kontrolované osobě uloženo kromě dalších opatření informovat SZPI, zda byly tyto vločky dodány do veřejného stravování nebo distribuovány mimo Českou republiku," uvedl mluvčí SZPI Michal Spáčil.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info