Obchodníkům v říjnu stouply tržby o1,5 procenta

Říjnové maloobchodní tržby bez očištění se v Česku meziročně zvýšily o 1,5 procenta po zářijovém poklesu o půl procenta.

K meziročnímu růstu přispěl zejména prodej motorových vozidel a nepotravinářského zboží. Opačně působil prodej potravin a pohonných hmot, uvedl v úterý Český statistický úřad.

„Dosavadní vývoj maloobchodních tržeb jasně potvrzuje utlumenou poptávku spotřebitelů. Lepší prodeje aut, která čísla z maloobchodu táhnou vzhůru, na tom fakticky nic nemění,“ komentoval dnes statistiky Petr Dufek z ČSOB. Upozornil, že klesají tržby především prodejcům potravin, a to už půl roku. „Vypadá to tak, že s vyššími cenami potravin je lidé méně nakupují. Možná se část pozornosti spotřebitelů upřela na populární farmářské trhy pořádané mimo kamenné prodejny,“ míní Dufek.

Podle Pavla Sobíška z UniCredit Bank prodeje aut od začátku letošního roku výrazně zlepšují výsledky maloobchodu. „S výdaji za další druhy zboží je to ale u domácností slabší a říjen naznačil, kde se nejvíc šetří. Je to na potravinách, v restauračních zařízeních a na pohonných hmotách,“ upozornil Sobíšek. Ostatní nákupy se domácnosti snaží neomezovat. „Celkově čísla ukazují na stabilizovanou příjmovou situaci domácností a jejich opatrný postoj k výdajům. Soukromá spotřeba tedy i ve čtvrtém kvartálu zřejmě vykázala meziroční stagnaci či nepatrný pokles,“ dodal.

Tržby očištěné pouze o vliv počtu pracovních dní se v říjnu meziročně zvýšily o 1,5 procenta, stejně jako bez očištění. Oproti září se tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu po očištění o sezónní vlivy a pracovní dny zvýšily reálně o jedno procento.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel se v říjnu zvýšily reálně meziměsíčně o tři procenta. Meziročně, očištěné o pracovní dny i neočištěné, stouply o 8,5 procenta. Neočištěné tržby za prodej motorových vozidel, včetně náhradních dílů, se zvýšily o 10,3 procenta. Za opravy naopak klesly o 1,1 procenta.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot se sezónně očištěné tržby zvýšily reálně meziměsíčně o desetinu procenta a meziročně očištěné o pracovní dny se snížily o 1,3 procenta shodně jako bez očištění. Meziročně neočištěné tržby za prodej pohonných hmot klesly o 4,5 procenta, za potraviny o 2,7 procenta. Naopak za nepotravinářské zboží vzrostly o 0,7 procenta.

Prodej přes internet je v kurzu

Prodej potravin v říjnu klesl ve specializovaných i nespecializovaných prodejnách, a to o 4,7 procenta, respektive o 2,6 procenta. Klesly také tržby v prodejnách s výrobky pro domácnost a s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím. Vysoké tempo růstu, o 10,9 procenta, si i nadále zachoval prodej zboží přes internet či prostřednictvím zásilkové služby. Tržby v maloobchodě s počítačovým a komunikačním zařízením stouply o 7,1 procenta. Po poklesu v předchozím měsíci se v říjnu vrátil k růstu prodej výrobků pro kulturu a rekreaci, stejně jako oděvů a obuvi.

Cenový deflátor ke stejnému období předcházejícího roku činil 103,2 procenta a byl ovlivněn zejména vyššími cenami pohonných hmot a potravin. Naopak nejvíce se snížily ceny v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením, a to o 10,6 procenta, dodal ČSÚ.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info