Mexiko sužuje sucho století

Státy na severu Mexika postihlo nejhorší sucho za posledních 70 let; ztráty obilí a dobytka by se podle odhadu mohly vyšplhat až na 5,2 mld. US dolarů.

Státy na severu Mexika sužuje nejhorší sucho za posledních 70 let. V důsledku trvalého srážkového deficitu se již nenávratně ztratilo zhruba 900 000 ha zemědělsky využívaných ploch a více než 1,7 mil. hospodářských zvířat kvůli nedostatku vody a krmiva uhynulo, oznámil Latina Press s odvoláním na ministerstvo zemědělství v hlavním městě Mexiko.

Situace by se mohla ještě dále zhoršovat. Nejbližší dešťové období se očekává až v červnu 2012, přičemž není vůbec jisté, zda přesně v té době nastane. Zoufalí farmáři nevidí východisko. Jak uvádí jeden z nich hospodařící na úpatí Sierra Madre Occidental, sklidil zatím pouze tunu fazolí a kukuřice, zatímco dříve to bylo 10 tun.

„Naši zemi postihla jedna z nejhorších katastrof všech dob. Sucho začalo koncem minulého roku s příchodem klimatického fenoménu La Niňa. Kromě toho nám přitížilo, že poslední hurikánová sezóna nepřinesla kýžené srážky“, líčí bezvýchodnou situaci mexický prezident Felipe Calderón. Podle Národního meteorologického úřadu činí úhrn srážek v regionu v „normálních“ letech přibližně 542 mm, v tomto roce však spadlo jen 308 mm. Podle odhadu dosáhnou ztráty obilí a dobytka až 5,2 mld. US dolarů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info