Zemědělskou půdu budou možná moci kupovat i právnické osoby

Zemědělskou půdu by od státu do budoucna mohly nakupovat i právnické osoby, nikoliv jen fyzické osoby, jak je tomu dnes. Záměr prosazuje ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), který to dnes sdělil novinářům. Zároveň chce, aby bylo zrušeno předkupní právo státu na zemědělskou půdu, které prý zemědělcům jen zbytečně komplikuje život.

"Myslím si, že tahle věc (nemožnost firem kupovat půdu) je přežilá a měli bychom se bavit o její modifikaci a větší liberalizaci a šanci, aby na trhu nebyly jen fyzické osoby," poznamenal ministr s tím, že v současné době se omezení obchází tím, že se nakoupí půda na fyzickou osobu a následně pronajme právnické osobě. Podle Bendla by všechny zemědělské subjekty měly mít stejnou možnost nakupovat půdu. "Chtěli bychom tu otázku otevřít a jít cestou větší liberalizace," řekl Bendl.

Většinu zemědělské půdy v ČR dnes obhospodařují velké zemědělské podniky vzniklé z předlistopadových JZD a státních statků. Většinou podnikají na půdě pronajaté od vlastníků pozemků, kteří nemají o zemědělskou činnost zájem.

Osoby, které od státu nakoupily zemědělské pozemky, musí dnes v případě, že je chtějí prodat třetí osobě, nabídnout půdu nejdříve Pozemkovému fondu.

"Předkupní právo blokuje řadu aktivit dnes už privátních vlastníků půdy směřujících k jejich hospodaření," podotkl ministr. Stát, který nemá do budoucna zájem vykupovat zemědělskou půdu zpět od soukromých vlastníků, nutí podle Bendla tímto farmáře ke zbytečnému papírování.

Předkupní právo by mohla zrušit již novela zákona o prodeji státní půdy, která je na programu aktuální schůze sněmovny. "Ministerstvo zemědělství bude nápomocno poslancům, pokud by chtěli v rámci druhého čtení načíst návrh, který to předkupní právo zruší," uvedl ministr. Pokud se nepodaří návrh zahrnout do tohoto zákona, bude jej ministerstvo prosazovat coby součást zákona o transformaci Pozemkového fondu ČR na Státní pozemkový úřad, která se má uskutečnit k lednu 2013. Návrh zákona nyní prochází meziresortním připomínkovým řízením.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info