Souhrn událostí uplynulého dne – 6.12.2011

FT: Krize v eurozóně sráží cenu kakaa

Současná dluhová krize v eurozóně přispívá k propadu cen kakaových bobů, jejichž cena od loňského maxima klesla už o více než 40 procent a je nejníže od konce roku 2008. I když je Evropa největším spotřebitelem kakaa, propad cen je podle řady expertů překvapivý. Vedle obav, že kvůli krizi klesne spotřeba čokolády, by tak za poklesem cen mohla být i vysoká úroda kakaových bobů na západě Afriky. "Trh kakaových bobů citlivě reaguje na hospodářský pokles," řekl k poklesu cen kakaa analytik finančního ústavu Rabobank Keith Flury, jehož cituje list Financial Times (FT). Evropa se na celosvětové spotřebě kakaa podílí zhruba ze 40 procent, Flury nicméně upozorňuje, že po finanční krizi v roce 2008 spotřeba kakaa klesla jak v Evropě, tak v USA.

Podpora spotřeby školního mléka do škol proběhla i v roce 2010/2011

Státní zemědělský intervenční fond za dodané podporované mléčné výrobky ve školním roce 2010/2011 v rámci programu „školní mléko“ vyplatil šesti schváleným subjektům více než 53 mil. Kč. Podíl podpory z finančních zdrojů ČR činil 80% a ze zdrojů EU 20%. Podpora spotřeby školního mléka byla v České republice zařazena mezi podpůrné programy pro zemědělství již na podzim roku 1999. Účelem podpory je snížení deficitu vápníku u dětské populace prostřednictvím konzumace mléka a zlepšení stravovacích návyků dětí a zároveň zajištění odbytu mléka pro zemědělce.

Na Vysočině bylo díky monitoringu zničeno 16 ložisek moru u včel

Na Vysočině letos našli veterináři 16 ložisek nebezpečné choroby - moru včelího plodu. Zničeno kvůli tomu muselo být kolem 150 včelstev. Tato nemoc se neléčí, chovatel musí úly spálit. Plošné mapování moru u včel na území kraje umožnil projekt dotovaný unií a ministerstvem zemědělství. Jeho výsledky dnes projednala krajská rada. Zájem o testování neprojevili jen včelaři na Pelhřimovsku, řekl novinářům náměstek hejtmana Vladimír Novotný. Projektu se zúčastnilo 58 procent základních organizací včelařů v kraji. Z 3147 shromážděných vzorků bylo pozitivních na přítomnost spor moru včelího plodu 23. Podle statistik Českého svazu včelařů bylo před rokem na Vysočině asi 49.800 včelstev. Podle Jiřího Šulce z krajské veterinární správy není počet zničených včelstev vzhledem k jejich celkovému počtu na území kraje nijak vysoký.

Potravinářská inspekce našla ve Veselí nad Moravou zkažená kuřata

Balené zmrazené kuřecí díly z Polska, které byly zkažené a páchly, odhalila dnešní kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v Penny Marketu na Masarykově třídě ve Veselí nad Moravou. ČTK to sdělil mluvčí inspekce Michal Spáčil. Obchodnímu řetězci Penny Market SZPI uložila, aby prověřil tento výrobek ve všech provozovnách a stáhl z prodeje případná další závadná balení.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info