Ministr Bendl ocenil další kvalitní potraviny certifikátem KLASA a setkal se s potravináři

Ministr zemědělství Petr Bendl ocenil další české potraviny certifikátem kvality KLASA. Značku ministr zemědělství uděluje již osmým rokem českým potravinám nadstandardní jakosti. Nově ji získalo celkem 38 výrobků od jedenácti výrobců. Ministr se dnes setkal se zástupci Potravinářské komory ČR.

Oceňování značkou KLASA má již osmiletou historii – od roku 2003 si získala uznání výrobců i důvěru spotřebitelů. Podle průzkumů Ministerstva zemědělství potravináři u výrobku, který certifikát kvality KLASA získal, zaznamenávají až o třetinu vyšší odbyt a značku vnímá pozitivně přes 80 procent spotřebitelů.

„Kromě vyššího zájmu kupujících si výrobci pochvalují i lepší přístup obchodních řetězců. A to je také důvod, proč chce Ministerstvo zemědělství vzhledem k velmi dobrým výsledkům tento způsob oceňování potravin dále rozvíjet,“ vysvětlil smysl oceňování kvalitních potravin ministr Bendl. Dosud označení potravin KLASA, u kterých je rozhodující především kvalita a nadstandardní jakost, získalo celkem 1354 produktů od 231 tuzemských výrobců. „Jde o pozitivní přístup, kterým Ministerstvo podporuje kvalitní potraviny a jednoduše motivuje výrobce k prodeji českého zboží,“ řekl ministr.

Odpoledne se ministr zúčastnil workshopu se zástupci Potravinářské komory ČR. Společně jednali o podpoře prodeje potravin ve smyslu zvýšení konkurenceschopnosti zemědělců v rámci ČR i EU, zmíněném v programovém prohlášení vlády, i kontrole dovozu a kvality potravinářského zboží do ČR. Stranou nezůstalo ani očekávané zvýšení cen potravin. „Zažíváme složité období ekonomické krize, navíc zvýšení sazby DPH u části potravin ovlivní trh a výrobci v honbě za nižší cenou mohou začít snižovat kvalitu potravin. Právě v takovém období je důležité podporovat ty, pro které je jakost jejich zboží klíčová,“ uvedl Petr Bendl.

Národní značka kvality KLASA, kterou spravuje SZIF, slouží spotřebitelům a odběratelům k lepší orientaci při identifikaci typických domácích produktů, prezentaci jejich kvality v porovnání s konkurenčními potravinami. Značka je propůjčována na tři roky a její vlastnictví může být po této lhůtě prodlouženo, ale také při zhoršení kvality či porušení podmínek pro její získání odebráno. Kvalitní české potraviny podporuje Ministerstvo zemědělství i vyhlašováním regionálních potravin, či podporou farmářských trhů či prodeje ze dvora.

Kateřina Böhmová,

ředitelka Odboru komunikace MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info