Výroba vajec klesne kvůli novým klecím až o pětinu

Po Novém roce lze očekávat dočasný pokles produkce tuzemských konzumních vajec až o pětinu a zvýšení jejich ceny. Stane se tak v důsledku investice ve výši 1,6 až dvě miliardy korun ze strany průmyslových chovatelů nosných slepic do nových, pro drůbež pohodlnějších klecí. Ty od 1. ledna povinně nechala zavést Evropská unie, i když se to drůbežářům příliš nelíbilo.

„V České republice klesne produkce hlavně v prvních měsících roku 2012 o zhruba pětinu,“ řekla deníku E15 předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmová. Důvodem je, že chovatelé budou finišovat s rekonstrukcemi kapacit pro chovné slepice. Poté by měla výroba opět začít růst.

„Cena vajec bude muset stoupnout, výroba si žádá větší náklady. V rámci změny technologií bude nastaveno na plochu méně kusů a tudíž i vyrobeno méně vajec,“ míní Tůmová. O kolik by cena konzumních vajec mohla stoupnout, to se podle ní nedá za drůbežáře říct, neboť to záleží zejména na postupu obchodních řetězců.

Podle mluvčí řetězců Albert Simony Caidlerové se jejich dodavatelé na situaci připravili, chovy rekonstruovali a vejce splňují legislativu platnou od 1. ledna. „Případné změny cen vajec, související s těmito úpravami, nám v tuto chvíli nejsou známy,“ řekla deníku E15 Caidlerová.

V Česku bude podle plánu chovatelů rekonstruováno k letošnímu 31. prosinci zhruba 80 procent chovných kapacit pro nosnice. Do června pak drtivá většina ze zbývající pětiny.

Producenti konzumních vajec se proto obávají konkurence levnějších vajec z dovozu ze zemí, které dosud nové požadavky ze strany EU nesplňují, zejména ze sousedního Polska. Ministerstvo zemědělství se v té souvislosti bude domáhat zákazu dovozu vajec po 1. lednu ze zemí, které podmínky po Novém roce nebudou splňovat.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info