TZ Tuzemské bioproduky označí v budoucnu „Česká biozebra“ – jasný signál nefalšované domácí kvality biovýrobků

Šokující zprávy o prodeji falešných biopotravin přicházející z Itálie jen dále legitimují snahu PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců vedoucí k zavedení značení výhradně tuzemských biopotravin. Ty podléhají přísným a nezávislým kontrolám českými kontrolními subjekty. Spotřebitel tak dostane jasný signál o domácím původu bioproduktu a s ním tak garantovanou jistotu, že biopotravina byla vyprodukována dle zásad a platných norem ekologického zemědělství.

„Samozřejmě chceme, aby logo ‚Česká biozebra' značila pouze a jenom české biopotraviny,“ potvrdila Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Zástupci PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců o zavedení značky již jednali i s ministrem zemědělství Ing. Petrem Bendlem.

Na základě prvních jednání se zdá, že ministr zemědělství je k zavedení tohoto kroku také nakloněn, což velmi vítáme,“ sdělila Kateřina Nesrstová. Od roku 2014 budou pravděpodobně „Českou biozebrou“ označené české bioprodukty, a tak bude možné garantovat původ z tuzemské provenience.

Každý ekologický zemědělec či producent biopotravin v České republice podléhá minimálně jednou ročně kontrole jedné ze tří dozorových organizací. Ty jsou pověřeny k provádění kontroly v ekologickém zemědělství Ministerstvem zemědělství ČR a splňují přísná pravidla, jejichž dodržení je nutné jak k získání, tak následně i udržení akreditace. V případě pochybení při kontrole těmto dozorovým organizacím hrozí velmi vysoká pokuta.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info