Listopadový index agrárních komodit zpevnil

Index cen zemědělských komodit v Německu vzrostl oproti říjnu o 1,5 na 139,5 procentního bodu.

Index cen 13 nejvýznamnějších agrárních komodit v měsíci listopadu posílil o 1,5 procentního bodu. Propadající se ceny obilí byly bohatě vykompenzovány rostoucími cenami zemědělských výrobců u jatečných prasat a skotu. S hodnotou 139,5 procentního bodu v dlouhodobém srovnání zůstávají ceny agrárních komodit i nadále vysoké. Také s porovnání s předchozím rokem je index vyšší o 9,5 bodu resp. o 7,3 %.

Oproti říjnu stouply kurzy zejména u jatečných prasat (+ 4,5 %), protože vepřové maso bylo díky vynikajícím exportním možnostem za výhodných podmínek vyvezeno do třetích zemí.

Ceny jatečného skotu vzrostly díky očekávané zvýšené poptávce v období vánoc, jateční býci zdražili v meziměsíčním srovnání o 3,5 a jatečné krávy o 2,8 %.

Stabilní zůstaly v meziměsíčním srovnání ceny mléka (+ 0,3 %) a drůbežího masa (+ 0,0 %).

Naproti tomu ceny komodit rostlinného původu i v listopadu nadále klesaly. Převis nabídky kukuřičného zrna stlačil ceny o 3 procenta a u chlebové pšenice o dvě procenta, což bylo způsobeno velmi nízkou poptávkou a to i na exportních trzích.

U krmných obilovin nebyl pokles cen tak markantní – u krmné pšenice to bylo mínus 1,3 a u krmného ječmene mínus 0,7 % v porovnání s říjnem.

V prosinci by se podle tržních expertů měly projevit odlišné tendence. Zatímco nabídka obilovin a olejnin by měla při slabém odbytu by se měla dostat ještě pod větší cenový tlak, u vepřového masa a mléka by mělo dojít ke stabilizaci cen. U jatečného skotu by mělo díky opětovnému oslabení poptávky po hovězím mase dojít k poklesu cen.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info