Inspektoři našli nedeklarovanou sójovou bílkovinu

Inspektoři Krajské veterinární správy pro Jihomoravský kraj našli nedeklarovanou sojovou bílkovinu v mražených masových kuličkách dodávaných do obchodního domu IKEA. Problémy může způsobovat alergikům, uvedla veterinární správy dnes v tiskové zprávě.

V odebraném vzorku byl prokázán obsah sojové bílkoviny 0,63 procenta. "Při obdržení výsledku vyšetření již bylo veškeré zboží této šarže prodáno konečným spotřebitelům. Takže varování se týká prakticky pouze těch zákazníků, kteří jsou na sojovou bílkovinu alergičtí. Ti by měli, pokud si masové kuličky zakoupili, tento výrobek vrátit zpět prodejci," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Podle něj začalo řízení o uložení pokuty a další zásilky budou podrobeny zesílené kontrole.

Sojová bílkovina je alergen a ten musí být označen na obale. Alergen našli inspektoři ve výrobku Köttbullar, Ikea food - kuličky z hovězího a vepřového masa. Jde o kilogramové balení s datem spotřeby do 10. října 2012 a šarže 21010. Výrobcem je švédská společnost Gunnar Dafgarb AB. Do ČR bylo přivezeno 360 kg tohoto zboží.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info