Souhrn událostí uplynulých dní - 9.-11.12.201

Čeští vědci: Geneticky upravené plodiny nemají vliv na biodiverzitu

Geneticky upravená kukuřice není ekologickou hrozbou, ale naopak šancí na zlepšení prostředí tam, kde bylo poškozeno dlouhodobým používáním chemikálií. To je výsledek pokusů týmu Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích pod vedením Oxany Habuštové. Zjištění se shoduje se závěry dřívějších výzkumů jihočeského týmu s jinou geneticky upravenou kukuřicí i s výsledky zahraničních studií. Přínosem geneticky modifikovaných rostlin je i snížení výskytu houbových nákaz, které na rostliny zavlékají hmyzí škůdci a které jsou zdrojem mykotoxinů nebezpečných pro domácí zvířata i lidi.

NP Šumava zavádí nový systém prodeje dřeva

Správa Národního parku Šumava chystá od příštího roku nový systém prodeje dřeva z tamních lesů. Měl by podpořit zpracovatelský průmysl v regionu, vyloučit nepoctivé obchodníky a tržně reagovat na cenové nabídky od jednotlivých zájemců o dříví ze Šumavy. ČTK o tom informoval mluvčí správy Pavel Pechoušek. Zájemci o dřevo budou muset nejprve vyplnit registrační formulář a dodají ho poštou nebo osobně do obchodního oddělení Správy NP Šumava. "Následně budou zaregistrováni na našich webových stránkách, umožníme jim přístup do našeho systému a uzavřeme s nimi rámcovou kupní smlouvu na rok 2012," uvedl ředitel Správy Národního parku Jan Stráský.

Listopadový index agrárních komodit zpevnil

Index cen zemědělských komodit v Německu vzrostl oproti říjnu o 1,5 na 139,5 procentního bodu. Index cen 13 nejvýznamnějších agrárních komodit v měsíci listopadu posílil o 1,5 procentního bodu. Propadající se ceny obilí byly bohatě vykompenzovány rostoucími cenami zemědělských výrobců u jatečných prasat a skotu. S hodnotou 139,5 procentního bodu v dlouhodobém srovnání zůstávají ceny agrárních komodit i nadále vysoké. Také s porovnání s předchozím rokem je index vyšší o 9,5 bodu resp. o 7,3 %. Oproti říjnu stouply kurzy zejména u jatečných prasat (+ 4,5 %), protože vepřové maso bylo díky vynikajícím exportním možnostem za výhodných podmínek vyvezeno do třetích zemí.

Česká republika bude patřit mezi země s nejvyšším zdaněním potravin v Evropě

Zvýšení DPH od 1.1.2012 zařadí Českou republiku mezi země mající nejvyšší zdanění potravin v Evropě. Ve většině zemí EU se nepoužívá jednotná sazba DPH na všechno a u vybraných citlivých skupin zboží se užívají snížené sazby. Počínaje rokem 2012 se snížená sazba daně u nás zvýší z 10 na 14%. Zatímco představitelé vlády nás přesvědčují, že se zvýšení DPH nepromítne zcela do ceny potravin, obchodníci již přistoupili ke zvýšení cen potravin s předstihem, tak aby od počátku příštího roku nedošlo ke skokovému zvyšování cen a aby také využili předvánoční nákupy.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info