Brambory: Královna české kuchyně

O co jsou ochuzené země, kde se brambory buď vůbec nepěstují nebo je jich na místních polích jako šafránu. Skutečnost, že jsou nejlepší a nejlevnější potravinový koncentrát na světě, je jednou z mnoha předností.

Mají ze všech potravin největší sytící efekt, jsou jedním z nejbohatších zdrojů antioxidantů, obsahují sacharidy, bílkoviny a tuky ve vyváženém poměru. A co teprve jejich bílkovina. Patří pro vysoký obsah esenciálních aminokyselin k nejhodnotnějším bílkovinám rostlinného původu. Bramborám patří i jedinečná kuchařka a právem o jejich květu básní fotografové.

Zvykli jsme si brambory brát jako něco samozřejmého a jako levný doplněk naší stravy. Pokud se brambory pěstují s co nejnižším užitím chemikálií, ať jako hnojiva nebo ochranného prostředku, jsou správně ošetřené ve skladu, kde se větrá tak, jak má, udržuje se nízká teplota a jsou potom dobře převezené do prodejny bez zbytečného otloukání, často jídlu dodají nejen správnou chuť, ale i glanc.

Zástupci Ústředního bramborářského svazu během tiskové konference v sídle Agrární komory ČR vysvětlili novinářům i to, že absence hnilob u brambor není samozřejmostí. Je to dáno křížením českých brambor a dvou genů divoké brambory z Peru.

Proč se o tomto obrovském úspěchu nemluví?

Ti, co neznají taje genetiky a jejich odvěký význam, straší uměle vytvořený strašák o třech písmenech – GMO, tedy zkratka pro geneticky modifikované organismy. Mohli by podlehnout obavám, že pozřením těchto zdravých, nijak už nemořených brambor, u nichž bylo využito křížení kvůli lepšímu přežití ve skladech, by mohli spolknout i něco záhadného až strašidelného. Promiňme tuto hloupost a vezměme za vděk i tímto sdělením, že ubylo díky křížencům i dalšího podílu chemických prostředků, dříve nutných k prodloužení trvanlivosti brambor ve skladech. Totiž právě ty české brambory, někdy vykreslené přírodou do tvaru srdce jako ty na snímku, jsou skutečně jednou z nejzdravějších potravin v českém stravování.

O biobrambory je velký zájem

Brambory pěstované v ekologickém systému jsou sice menší, ale jejich kompaktnější dužnina a pevnější slupka je činí odolnějšími proti mechanickému poškození. Vykazují o 50 procent nižší ztráty během skladování. Obsahují mnohem více vitamínu C a naopak mnohem méně dusičnanů.

Řetězec Billa, který spolu s Agrární komorou ČR již dva roky prosazují co nejvíc českých biopotravin, má zájem i o biobrambory z českých polí. „Brambory s označením bio má Billa v sortimentu dlouhodobě a v průběhu celého roku. Ročně jich prodá zhruba 20 000 kg a jejich podíl na celkovém prodeji brambor v Bille je 0,43 procenta. Zatímco kategorie ovoce a zeleniny v kvalitě bio roste, zájem o tyto brambory je z dlouhodobého hlediska stabilní,“ uvedl Petr Dupal, obchodní ředitel Billy. Od začátku prosince dodává nově biobrambory Bille společnost Euro Agras z Havlíčkova Brodu, která je členem Agrární komory ČR a významným pěstitelem brambor v České republice. Tato společnost nahradila původního italského dodavatele tohoto zboží. Jiné brambory odrůdy Princess tohoto producenta, které Billa prodává pod názvem „Brambory z Vysočiny na salát“, získaly v letošním roce ocenění Regionální potravina kraje Vysočina. Pro prodej v Bille dostaly nový obal, který kromě popisky se základními informacemi obsahuje také recept na speciální bramborový salát. „Pěstování biobrambor je u nás teprve v začátcích. Odráží se to v nízkých výnosech a omezené sklizni, která limituje požadavek na celoroční kontinuitu dodávek tohoto sortimentu do obchodního řetězce,“ dodává Dupal.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info