Jogurty s nižším obsahem cukru a aditiv

Spotřebitelé ve Švýcarsku dávají přednost jogurtům se sníženým obsahem cukru a látek zvýrazňujících chuť a vůni. Obsah aromatických látek není u těchto výrobků vyšší, ale je naopak mírně snížen v případě, že výrobci chtějí redukovat v jogurtech obsah cukru. Jedině tak zůstane zachována rovnováha cukru a látek zvýrazňující chuť a vůni. K tomuto výsledku dospěli experti z výzkumného ústavu Agroscope Liebefeld-Posieux (ALP-Haras) na základě vyhodnocení výsledků degustací, na nichž se podílelo v průběhu uplynulého roku více než 400 osob.

Podle informací švýcarských vědců byla hodnocena chuť jogurtů s přídavkem cukru pouze 7 místo obvyklých 10 % jako příjemná. Pokud ale poklesl přídavek cukru na 5 %, byla chuť jogurtu klasifikována jako mírně nepřijatelná a jogurt nedostatečně aromatický, ačkoliv byl obsah zchutňujících látek ve všech testovaných jogurtech stejný. Tyto výsledky podle odborníků z ALP-Haras potvrdily, že cukr zintenzivňuje aroma.

V rámci následujícího šetření nechali vědci degustovat různé jogurty s identickým přídavkem cukru ve výši 7 %, ale lišících se v intenzitě aromatizace. V tomto případě konzumenti nejlépe hodnotili jogurty se sníženým obsahem látek zvýrazňujících chuť a vůni. Dále byli degustátoři vyzváni, aby posoudili ideální rovnováhu mezi sladkostí a vůní jogurtů. Jogurty s nejvyšší koncentrací látek zvýrazňujících chuť byly převážnou většinou testujících osob hodnoceny jako méně sladké, zatímco jogurty se sníženým množstvím těchto aditiv degustující osoby vnímaly jako trochu moc sladké.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info