Americké ministerstvo zemědělství regionálně podporuje pěstování lničky

Americké ministerstvo zemědělství zpřístupnilo pilotní program k pojištění sklizně lničky. Program bude nabízet pojištění sklizně této olejniny v jednotlivých oblastech státu Montana a Severní Dakota. Žádosti o účast v tomto programu mohou farmáři podávat až do 1. února 2012.

Vláda usiluje o vytvoření nových možností příjmů pro farmáře, říká ministr zemědělství Tom Vilsack. Tento pilotní program podporuje farmáře při získávání biomasy, která bude sloužit k produkci biopaliv a zvýší tak nezávislost USA na dovozech energie. Kromě toho se tím podpoří ekonomický rozvoj venkovských regionů a vytvoří se pracovní místa, zdůrazňuje T. Vilsack.

Podle agrárního resortu se v případě lničky seté jedná o olejninu, která se může pěstovat na horších půdách v osevních postupech s pšenicí. Biopaliva z lničkového oleje jsou ideální alternativou k běžnému leteckému benzínu. Americkému koncernu Honeywell se v červnu letošního roku podařilo uskutečnit transatlantický let s využitím směsi obsahující biopalivo na bázi lničkového oleje. Letadlo bylo poháněno směsí paliv z obnovitelných a fosilních zdrojů v poměru 1:1.

Lničkový olej má tu výhodu, že je velmi stabilní vůči chladu a tak zůstává i při nízkých teplotách ve velkých výškách v kapalné podobě. Na druhé straně má tento olej podle odborníků sklon k relativně rychlému houstnutí, proto je nutné k němu přidávat velké množství stabilizátorů oxidace. V Evropě uskutečnil výrobce letadel Airbus ve spolupráci se státní rumunskou leteckou společností Tarom a konsorciem dalších investorů projekt zaměřený na vývoj biokerosinu. Cílem je výroba biopaliva z lničky. (AgE)

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info