Souhrn událostí uplynulého dne – 13.12.2011

Chovatelé masného skotu a dotační systém státu

Ministerstvo zemědělství (MZe) podle Svazu marginálních oblastí (SMO) při vyplácení dotací upřednostňuje chovatele mléčných krav a provozovatele bioplynových stanic před chovateli masného skotu. Svaz proto požaduje srovnání rozdílu v dotacích. SMO sdružuje farmáře z horských, podhorských a příhraničních oblastí, kde převládá právě pastevní chov masných plemen skotu. Zveřejněné sazby Top-Up (národních doplňkových plateb) a dále snížená platba na masné krávy ve výši 1393,80 Kč na rok 2011 bohužel znovu potvrdily, že hlavní živočišná komodita méně příznivých oblastí - masný skot - zůstává přes všechny deklarace na okraji zájmu ministerstva zemědělství, uvedl svaz.

SZIF dostal od antimonpolního úřadu pokutu 900 tisíc

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) dostal od antimonopolního úřadu pokutu 900.000 korun. Důvodem jsou chyby v tendru na provoz informačního systému. Úřadu vadí, že fond zakázky zadával každoročně bez otevřeného výběrového řízení společnosti SAP ČR, spol. s r.o. ÚOHS kritizuje čtyři smlouvy z let 2006 až 2009, zjistila ČTK z webu úřadu. SZIF se ve správním řízení hájil tím, že použití jednacího řízení bez uveřejnění je odůvodněné výlučnými autorskými právy vybrané firmy. Nikdo jiný podle fondu předmět zakázky nemohl splnit, což údajně vyplývá ze smlouvy mezi SAP ČR a ministerstvem zemědělství z roku 2003. ÚOHS v rozhodnutí uvedl, že zákonné podmínky pro použití jednacího řízení bez uveřejnění naopak splněny nebyly. Vyjmenoval zejména technické důvody.

TZ Operační program Rybářství podpořil již 299 projektů

V rámci prioritní osy 2 OP Rybářství Státní zemědělský intervenční fond vyplatil z prostředků Ministerstva zemědělství v průběhu implementace OP Rybářství od 1. 1. 2007 do 31. 10. 2011 částku převyšující 219,6 mil. Kč na 299 projektů z celkové sumy 1 383,4 mil Kč určené 1044 registrovaným projektům. Prostřednictvím jednotlivých opatření je prioritní osa 2 OP Rybářství zaměřena na zefektivnění a racionalizaci výrobních procesů prostřednictvím modernizace a vybavení již existujících výrobních zařízení a dále podporu výstavby nových. Dotace jsou poskytovány také na odbahnění rybníků a investice do recirkulačních systémů.

Česko by mohlo vyvážet šneky do USA, zájem má brněnská firma

Novým českým vývozním artiklem se brzy může stát netradiční zboží: šneci. Do Spojených států by je z Česka ráda dovážela brněnská rodinná firma Snailex Plus. Pokud ovšem získá patřičná povolení od amerických úřadů, vyřizování jde zatím spíše "hlemýždím" tempem. "Ozvalo se nám několik distributorů, kteří měli zájem. Už dříve nás kontaktovali i individuální zákazníci z USA, ale protože jsme neměli potřebná povolení, nemohli jsme jim šneky poslat," vysvětlil podání žádosti majitel firmy Miroslav Souček. Podle něj je zatím jediným jiným masným produktem, který má povolení pro vývoz do USA, Pražská šunka.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info