Souhrn událostí uplynulého dne – 14.12.2011

Produkce zeleniny letos vzrostla o 60 pct., byl problém s odbytem

Tuzemští profesionální pěstitelé zeleniny letos dle odhadů Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) sklidili 294.186 tun zeleniny, meziročně o 60 procent více. Zelináři letos o více než desetinu rozšířili plochy pěstované zeleniny a přálo jim také počasí. Přesto měli zejména kvůli panice kolem šíření nebezpečné bakterie E.coli potíže s odbytem své produkce. ČTK údaje získala ze Situační a výhledové zprávy o pěstování zeleniny, kterou na svých internetových stránkách zveřejnilo ministerstvo zemědělství (MZe).

Výrobci džusů musí být na obalech upřímnější, rozhodl EP

Výrobci ovocných šťáv budou muset být v budoucnu mnohem upřímnější, co se týče informací o složení, jež uvádějí na obalech. Spotřebitele už nesmějí mást a snažit se jim prodat třeba doslazovaný nápoj pod hlavičkou ovocné šťávy. Přísnější pravidla týkající se používání označení jako stoprocentní džus či nektar dnes schválil Evropský parlament. Nové nařízení donutí producenty, aby byli vzhledem k zákazníkům mnohem sdílnější. Skončit bude muset velice oblíbená praxe, kdy výrobce smíchá kupříkladu dražší jahodovou šťávu s levnější jablečnou a na obale se pak honosí označením jahodový džus. Teď bude muset složení beze zbytku přiznat a výrobek nazvat jahodovo-jablečná šťáva.

Produkce masa

Nejvýraznější nárůst výroby masa byl zjištěn na Vysočině, a to o 3100 tun, a dále v krajích Olomouckém a Pardubickém. Produkce masa nejvýrazněji propadla v Jihočeském kraji, o 5900 tun masa v jateční hmotnosti. Chovatelé ve Zlínském regionu vyprodukovali bez masa drůbežího 8677 tun, což je oproti stejnému období loni o 1,3 procenta méně. Za poklesem stojí propad výroby vepřového masa. Zlínský kraj se na celkové výrobě masa v zemi podílel 3,5 procenty. Rozsahem produkce je region v mezikrajském porovnání na jedenáctém místě. Chovatelé v regionu porazili od ledna do září 62.157 prasat, což je meziroční pokles o 5,8 procenta.

Holding Less se propadl do ztráty 68 milionů

Lesnicko-dřevařský holding Less podnikatele Jana Mičánka se letos za tři čtvrtletí dostal do ztráty 68,3 milionu korun. Ještě za pololetí činil čistý zisk tři miliony. Pod holding patří necelá desítka firem včetně jedničky na lesnickém trhu, Less&Forest, která je vítězem malého tendru Lesů ČR pro letošní rok. Ve velkém tendru na rok 2012 a další pak Less&Forest podal nejlepší nabídky na 75 procentech územních jednotek, byť smlouvy na všechny jednotky podle dřívějších vyjádření určitě nepodepíše. Na jedné straně se podle firmy dařilo obchodníkům, jejichž výsledky byly v tomto čtvrtletí nejlepší od začátku roku, či společnosti Less&Energy.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info