Vědci počítají v budoucnu s vyšší kontaminací vod insekticidy

Podle vědců se v budoucnu výrazně zvýší riziko kontaminace vod pesticidy především ve Skandinávii, v Pobaltí a ve střední Evropě.

Evropské vody budou v příštích letech kontaminovány přípravky na hubení hmyzu více, než tomu bylo doposud. To je výsledek studie Helmholtzova centra pro výzkum životního prostředí (UFZ), v jejímž rámci vědci srovnávali situace od roku 1990 se scénáři změn klimatu a využívání půdy v roce 2090.

Rizika pro vodstva vznikající v důsledku používání insekticidů v zemědělství by mohla v mnoha regionech Evropy výrazně stoupnout – především však ve Skandinávii, v Pobaltí a ve střední Evropě, uvádějí vědci v odborném časopise „Ecological Applications“. Také rozsáhlé oblasti Německa by v budoucnu mohly patřit ke zhruba 40 % evropských ploch, v nichž vody kvůli pesticidům ze zemědělství nebudou vykazovat dobrý ekologický status.

Podle vědců tak bude cíl rámcové směrnice EU o vodách, týkající se zajištění dobrého chemického a ekologického stavu vod a jeho trvalé udržitelnosti, ještě obtížněji dosažitelný. Vědci proto doporučují zamoření pesticidy drasticky minimalizovat. K tomu by mohlo sloužit například zřízení nárazníkových zón v blízkosti vod. Tím by se zredukovalo množství pesticidů, které jsou dešťovými srážkami splavovány z polí do vodních zdrojů. Tyto nárazníkové zóny by mohly sloužit také jako refugia pro ohrožené druhy.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info